Jonatan Hellvig (Lidingö SK) och David Åhman (IKSU). Foto: Svensk volleyboll

Talangerna fixade Sveriges första World Tour-guld

Uppdaterad
Publicerad

Jonatan Hellvig och David Åhman har säkrat Sveriges första World Tour-guld.

De svenska talangerna vann finalen i franska Montpellier med 2-1.

– Vi lyckades vinna idag för vi gick in i finalen och bara spelade vårt spel. Vi vågade tro på att vårt spel fungerade mot så här bra lag som vi mötte i den här turneringen, säger Jonatan Hellvig till SVT Sport.

I finalen besegrade Jonatan Hellvig och David Åhman den franska duon Aye/Gauthier-Rat med 2-1. 18-åriga Hellvig och Åhman fick en dålig start och förlorade första set med 18-21 men sedan kom vändningen.

– Det var jättekul att spela idag och det visar verkligen att vår träning under våren har gett resultat. Det är superkul, säger David Åhman till SVT Sport.

De svenska talangerna spelade ut sitt fulla register och vann andra set med 21-17. Efter 15-9 i skiljeset var Sveriges första World Tour-guld säkrat.

– Jäkligt coolt. Vi har tränat jättebra under våren och sommaren, sjukt kul att se att det ger resultat. Och att killarna verkligen tror på och utför spelidén, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Sedan tidigare har Sverige ”bara” spelat hem silvermedaljer på dam- och herrsidan.

I höstas tog Hellvig och Åhman, då 17 år, brons i världstourtävlingen i Doha, Qatar, och blev då det första svenska herrlaget att ta en medalj på en världstourtävling.

– Det betyder mycket för vår satsning, att vi har bevisat att vi kan slå topplag i världen, säger de historiska vinnarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.