Jonatan Hellvig och David Åhman, arkivbild. Foto: FIVB

Talangerna klara för världsturnering

Uppdaterad
Publicerad

Svenska supertalangerna David Åhman och Jonatan Hellvig har kvalat in till den fyrstjärniga World Tour-turneringen som spelas i Doha under veckan.

Det efter att ha besegrat Koekelkoren och van Walle från Belgien med 2-1 i set (21-18, 28-30, 15-9) och Boermans och De Groot från Nederländerna med 2-1 (16-21, 21-19, 15-8).

– Det är helt fantastiskt att vi tagit oss till turneringen, och nu ska vi tampas med de allra bästa, säger David Åhman till SVT Sport.

Den svenska duon har sedan tidigare guldmedaljer från ungdoms-OS 2018 och U20-EM 2020. Men nu ställs de inför en helt ny utmaning mot världseliten i Doha.

– Vi har jobbat för att klättra på rankingen bland seniorerna så mycket som möjligt och få spela så stora tävlingar som möjligt. Det här var vår första tävling på den här nivån som vi spelat så att vi kommer in till main draw är verkligen jättekul, säger Jonatan Hellvig till SVT Sport.

– Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse, lägger Åhman till.

Även om duon skulle åka ut direkt hade de fortfarande varit nöjda med att ens ha kvalat sig in till tävlingen.

– Nu är det de 32 bästa lagen som är här och spelar. Så att vi har tagit oss hit är vi verkligen nöjda med. Men vi ska såklart göra allt för att vinna fler matcher och det tror jag att vi kan göra, säger Hellvig.

”Vi vet att vi kan tampas med de här lagen”

Åhman och Hellvig har tidigare besegrat lag som nu är med i main draw. Så de vet att de har en nivå som kan räcka till att vinna ytterligare matcher även när motståndet är så svårt som det nu kommer att vara.

– Vi vet att vi kan tampas med de här lagen. Sedan är det svårt att säga om vi kan hålla vår högstanivå. Men vi vet att chansen finns där. Det gäller bara att vi håller i det, säger Åhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.