Björgen fick ge sig i kampen om segern

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen fick se sig spurtslagen av finskan Krista Pärmäkoski i damernas klassiska masstart över 10 km i Falun. Kalla hade en tuff dag och slutade sexa. Ebba Andersson blev bästa svenska som fyra. Personbästa för 20-åringen.

Vid 4.5 km där bonussekunderna delades ut höjde norskorna tempot, fältet sprack upp och Charlotte Kalla såg ut att slita. Marit Björgen höll ett högt tempo och in mot varvning fick norskan en liten lucka. Ingvild Flugstad Östberg och Krista Pärmäkoski kom ikapp men för Kalla växte avståndet. 

In i sista sprintbacken fick Björgen återigen en liten lucka. Östberg fick ge sig men Pärmäkoski hämtade in försprånget och spurtade ner norskan på upploppet. Tredje raka segern för Pärmäkoski på 10 km klassiskt den här säsongen.

Vinterstudion

– När jag körde över mållinjen var det en fantastisk känsla, att kunna slå Marit Björgen, säger Pärmäkoski.

”Kände mig pigg idag”

Där bakom gjorde Ebba Andersson en bra tävling och blev bästa svenska på en fjärdeplats.

– Jag kände mig pigg idag. Så det var verkligen kul att tävla. Det var verkligen ett krig om positionerna men jag tycker att jag hanterade det på ett bra sätt, säger Andersson.

Kalla slutade sexa

Kalla slutade sexa efter japanskan Masako Ishida.

– Jag försökte åka stort och lugnt och kriga med så länge som möjligt. Det blir för många sekunder upp, säger Kalla inför den avslutande dagen av minitouren.

Ledaren av totalcupen, Heidi Weng, är inte form och slutade 22:a och tappar i kampen mot Flugstad Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet