Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige bytte plats på Karlssons – och fixade slutspelsplats

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Karlsson, 26, fick chansen som Sveriges etta – och tackade för förtroendet genom att vinna sina två matcher och ta sitt lag till åttondelsfinal via 3–1 mot Slovenien.

– Väldigt härligt, jag tycker det var två bra matcher, säger en strålande glad Karlsson till SVT.

En omgång återstår i gruppspelet – Sverige möter Egypten i morgon. Men oavsett hur det går i den matchen har det svenska herrlaget avancerat i mästerskapet. Sverige kan som sämst bli trea. Tyskland är klar gruppetta och går direkt till kvartsfinal.

Men det var ingen spikrak väg till slutspel för Sverige. Mattias Karlsson vann visserligen lätt mot Darko Jorgic, men Kristian Karlsson förlorade en tuff femsetare mot Bojan Tokic. Utjämnat till 1-1 i matcher. Men när Jonas Persson vann sin fick Mattias Karlsson chansen att ge Sverige revansch på Bojan Tokic. Även denna match gick till fem set, men i det avgörande var Mattias Karlsson klart starkast.

Omgången match för match:

Match 1: Mattias Karlsson–Darko Jorgic 3–0 (11-4, 11-9, 11-1)

– Det kändes fantastiskt bra, jag fick en bra start och det kändes lugnt hela tiden. Jag hade bra koll, säger Mattias Karlsson till SVT efter sin överkörning.

Match 2: Kristian Karlsson–Bojan Tokic 2–3 (11-13, 10-12, 11-4, 12-10, 5-11)

Ohyggligt tung förlust, men jag får försöka släppa den så snabbt som möjligt. De två första seten är hemska att förlora båda två. Man ska inte skylla på otur men satan... Lite oflyt hade jag i slutet, säger Kristian Karlsson som var Sveriges etta i Tysklandsförlusten.

SVT: Domaren dömde ut din serve direkt en gång, brukar man inte få en varning först?

– Normalt sett brukar man få det, tror det var andra gången i mitt liv detta hände så det var inte så kul.

Match 3: Jon Persson–Deni Kozul 3–1 (11-9, 7-11, 11-7, 11-7)

När Persson hade matchboll inträffade en dråplig situation: Kozul tappade sitt racket just efter att han servat – men Persson missade returen och poängen gick till slovenen.

– Det är en konstig situation, reflexen blir att man nästan blir rädd att racket ska flyga på en. Självklart blir man störd, jag har aldrig varit med om det, säger Persson.

Persson tog dock hem matchen redan i nästa boll.

– En väldigt skön seger, viktigt för mig att få vinna mot honom.

Match 4: Mattias Karlsson–Bojan Tokic 3–2 (10-12, 11-9, 14-12, 7-11, 11-2)

–  Det är underbart, jag är grymt stolt över killarnas insats. Tokic gör det otroligt bra och gör det svårt för motsåndaren, det fick både Kristian och Mattias känna på. Vi skapar oss bra förutsättningar för fortsättningen, säger Sveriges förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson.

Om situationen där Deni Kozul tappade sitt racket men ändå vann poängen säger han:

– Jag vet inte om nån visste vad som hände, men det blev ett bra break där eftersom vi tog en snabb poäng efter.

Matchvinnaren Mattias Karlsson kan trots sin starka insats lyfta sitt spel någon ytterligare nivå, tycker han.

– Jag spelade näst på topp, men jag har lite mer att komma med.

GUIDE: Så ser du lag-VM i bordtennis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.