Sverige körde över England – till semifinal i lag-VM i bordtennis

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klara för semifinal i lag-VM i bordtennis efter tre raka segrar i kvartsfinalen mot England. I semifinalen får man tuffast tänkbara motstånd då Sverige ställs mot Kina.

– Riktigt tuff match. Både på plan och mentalt, säger Mattias Karlsson till SVT Sport.

Mattias Karlsson, Kristian Karlsson och Jon Persson vann alla sina matcher mot England och imponerade stort i kvartsfinalen.

Hämtade upp 8-3-underläge

I Sveriges första match öppnade Kristian Karlsson stabilt och tog hem ett enkelt första set mot engelsmannen Paul Drinkhall. I det andra setet drog engelsmannen ifrån till 8-3, men Karlsson imponerade stort när han hämtade upp åtta bollar och vann med 11-8. Det tredje setet var en jämn historia som svensken tog hem med 11-8, vilket betydde 3-0 i matchen.

– Det gäller att tänka en poäng i taget och jag lyckades hålla huvudet kallt när jag hämtade upp 8 poäng. Andra setet var ett väldigt viktigt set för mig, säger Kristian Karlsson till SVT Sport.

Mattias Karlsson vann rysarmatch

Gårdagens storspelande Mattias Karlsson tappade det första setet mot Liam Pitchford och förlorade med siffrorna 14-12. Därefter tog de vartannat set och matchen gick till ett femte och avgörande set. Väl där öppnade Karlsson övertygande med att dra ifrån till 4-0 och tillslut vinna setet med 11-9.

– Riktigt tuff match. Både på plan och mentalt. Jag vågar hela tiden. Man får ta lite risker ibland och i dag gick det hem, säger Mattias Karlsson till SVT Sport.

Persson vann efter tre matchbollar

I den tredje matchen som kunde bli avgörande tog Jon Persson hem första set mot Samuel Walker. Andra setet gick också Perssons väg som skaffade sig 2-0 i matchen. Svensken fortsatte att imponera i tredje set och behöll kylan. Efter tre matchbollar kunde Persson säkra vinst i sitt tredje raka set och vinst totalt i matchen med 3-0.

– Det var skönt att få avgöra, men de andra två gör det minst lika bra. Speciellt Mattias som slår Pitchford, jag tror inte att han har förlorat en enda match det här mästerskapet, säger Jon Persson till SVT Sport.

– Jag var sjukt nervös i början men jag tycker att det släppte efter första set. När jag sedan har chansen att avgöra blir jag lite passiv först men sedan skärper jag mig och tar vara på chansen.

– Vi hade kvartsfinal som mål och nu ska det bli sjukt roligt att spela i morgon. Vi måste försöka att ladda om, vi har publiken med oss så vi ska ge Kina en rejäl fajt.

Sverige får tufft motstånd i semifinalen i morgon klockan 11.00 då man ställs mot Kina med åtta raka lag-guld. Kineserna har inte förlorat sedan Sverige vann 2000 i Kuala Lumpur.

GUIDE: Så ser du lag-VM i bordtennis

Sveriges tidigare medaljer i lag–VM

Guld: 1973, 1989, 1991, 1993, 2000.

Silver: 1930, 1983, 1985, 1987, 1995.

Brons: 1963, 1967, 1975, 1977, 2001, 2004.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.