Jon Persson, Anton Källberg och Mattias Falck. Foto: Bildbyrån

Svenska succén i pingis-EM

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenskar vidare.

Och medalj säkrad när succén fortsätter i pingis-EM.

Svensk bordtennis är på väg att nå sin största framgång på ett Europamästerskap sedan storhetstiden på 80- och 90-talet. Trion Mattias Falck, Jon Persson och Anton Källberg har tagit sig vidare till kvartsfinal på EM i Warszawa.

Toppseedade vice världsmästaren Mattias Falck behövde en vändning i sin åttondel mot Hunor Szocs. Rumänen ledde med 2–0 i set innan Falck tog fyra raka set. Kvart nästa, där ett blågult möte väntar. Han ställs mot Persson, 43:a i världen, som besegrade österrikaren Robert Gardos, 24:a i världen, med 4–1 i set. Han smashade in matchbollen och satte sig sedan på knä och jublade högt över vinsten.

Eftersom två brons delas kommer alltså minst en svensk lämna mästerskapet med medalj.

– Kul med svenska framgångar och i alla fall en säkrad medalj till Sverige. Jon har spelat väldigt bra så det kommer bli en tuff match, säger Mattias Falck.

Möter sjufaldig mästare

För vinnaren mellan Persson och Falck kan det bli möte med en landsman på nytt i semifinal. På samma sida i slutspelsträdet har Anton Källberg servat sig fram. OS-uttagna 23-åringen besegrade tyske defensivspelaren Ruwen Filus med 4–1 i set.

Källberg ställs nu mot sin klubbkamrat Timo Boll i kvartsfinal, tyske stjärnan som är sjufaldig Europamästare.

Kvartsfinalerna avgörs klockan 19.40 i kväll, lördag.

EM är dock över för Truls Möregårdh och Kristian Karlsson. I sina åttondelsfinaler förlorade båda med 2–4 i set mot Marcos Freitas, Portugal, och Dimitrj Ovtcharov, Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.