Ma Long firar VM-guldet Foto: Bildbyrån

Tredje raka VM-guldet för Ma Long

Uppdaterad
Publicerad

Trots starkt spel av Mattias Falck, där han bland annat tog hem ett set, var det Ma Long som dominerade VM-finalspelet i Budapest. Kinesen tog därmed sitt tredje raka VM-guld.

– Just nu vill jaga bara njuta av det här ögonblicket, säger den 30-årige pingisgiganten efter segern.

– Det kommer bli ett firande senare, men just nu vill jag bara njuta av det här ögonblicket, säger 30-årige Ma Long i sändning direkt efter avgörandet.

Kinesen, som dessutom är regerande olympisk mästare, vann matchen med 4-1. Han har aldrig tidigare mött en europé i mästerskapsfinal.

– Jag vill tacka alla som har hejat på mig. Det gör mig glad att inte bara se kinesiska supportrar, utan även utländska. Jag vinner inte bara för framgången, utan för att få respekt från er som tittar, säger Ma Long och fick motta publikens jubel.

Experten: Ma Long har bästa fotarbetet i världen

– Ma Long har en otroligt hög lägstanivå och gör sällan enkla misstag. Han har nästan inga svagheter, utan är bra från forehand till backhand och i både serve och returspel. Dessutom har han bästa fotarbetet i världen, säger SVT:s expertkommentator David Gustafsson.

Pressen på kinesen har varit stor, inte minst eftersom han mötte en europé i finalen. J-O Waldner har beskrivit det som att ”han har hela Kina på sina axlar”

”Falck ska vara stolt”

– Tidigare har han mött landsmän, då går titeln fortfarande till Kina. Så det är säkert större press här än hans tidigare VM-finaler. Det syntes nästan på honom, att det fanns en lättnad när han vann matchen, säger David Gustafsson.

Och hur sammanfattar du Mattias Falcks prestation?

– Han möter en otroligt bra spelare som han inte tagit set på tidigare. Och i tredje och fjärde set spelar han i stort set felfritt och kan sätta press på Ma Long. Jag vet att han själv önskar mer, men han ska vara stolt och finalen var viktig för svensk bordtennis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.