Sveriges pingisdamer brände matchbollar och kvartsfinal

Matilda Ekholm fick stryk av dubbelpartnern Georgina Pota vid lag-EM i Luxemburg.
Foto: TT. Matilda Ekholm fick stryk av dubbelpartnern Georgina Pota vid lag-EM i Luxemburg.

Sveriges bordtennisdamer förlorade den sista och avgörande gruppspelsmatchen mot Ungern med 0-3. Både Matilda Ekholm och Li Fen brände matchbollar vid lag-EM i Luxemburg. Därmed blir det inget spel i kvartsfinalen som inleds under fredagen.

– Vi är inte så knivskarpa som vi behöver vara. Vi är med bra men inte knivskarpa och på mästerskap kommer inte chansen igen, säger förbundskapten Peter Sartz till det svenska bordtennisförbundet.

I den första matchen möttes lagens ettor Matilda Ekholm och Georgina Pota, som till vardags spelar dubbel ihop med stor framgång. I våras var paret rankat som världsetta före VM i Tyskland.

Pota vann med 3-2 (11-9,18-16,10-12,8-11,12-10) efter en precis så jämn match som många hade förutspått.

I det femte setet gick Ekholm upp till 10-9 och hade en matchboll men Pota kom tillbaka och avgjorde på sin första matchboll när Ekholm inte orkade lyfta upp en backhand utan bollen gick i nät. De visade respekt och tackade sparsamt efter matchen.

Även Li Fen brände matchboll

I den andra matchen såg Li Fen ut att vara på väg att utjämna men förlorade mot Dora Madarasz efter att även hon ha bränt en matchboll. Svenskan förlorade med 2-3
(11-7,11-4,9-11,6-11,10-12). Svenskan ledde med 10-9 i femte set och hade matchboll men ungerskan vågade spela ut och kunde jublande vända matchen.

Defensivt spelande Linda Bergström hade chansen att hålla kvar Sverige i matchen mot Szandra Pergel men förlorade med minsta marginal även hon, 2-3
(11-9,8-11,9-11,13-11,9-11).

Nu väntar placeringsspel för Sverige.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.