Mattias Falck. Foto: Bildbyrån

Mattias Falck till VM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck är klar för VM-semifinal. Svensken lyckades hålla nerverna i styr och vann mot fransmannen Simon Gauzy med 4–1 i set.

– Jag spelade otroligt bra i dag och är riktigt glad, säger Falck efter segern.

Semifinalen sänds direkt i SVT Play/SVT2 på lördag med start 17.00.

Mattias Falck hade en ledning med 10–7 i det femte och vad som visade sig bli det avgörande setet. Han hade därmed tre chanser på sig att ta sig till en semifinal i VM.

Svensken lyckades hålla nerverna i styr och fortsatte att spela fullständigt fenomenalt. Seger med 11–7 i det femte setet, 4–1 totalt (11–8, 11–13, 11–6, 11–3, 11–7), och Falck säkrade därmed Sveriges första VM-medalj i bordtennis på 20 år.

– Jag är så sjukt imponerad av honom, säger expertkommentatorn David Gustafsson.

Kvitterade dubbelt upp

Men 27–åringen fick en knackig inledning i kvartsfinalen och hamnade direkt i underläge. Svensken lyckades däremot kvittera dubbelt upp och trots att spelet inte hade fungerat optimalt var ställningen till sist åtta lika.

Falck vann till slut det första setet med 11–8. Men fransmannen kunde kvittera till 1–1 i set efter att ha vunnit med 13–11.

– Gauzy rörde sig bättre i andra set och Falck lyckades inte hålla samma nivå på sina servar, säger SVT Sports expertkommentator David Gustafsson.

Total scenförändring

Sedan blev det en total scenförändring. I det tredje och fjärde setet kunde Falck enkelt ta hem segern, 11–6 respektive 11–3.

SVT sänder morgondagens semifinal från ungerska Budapest med start 17.45 i SVT2, där Falck möter sydkoreanen An Jae-Hyun som är rankad 157:a i världen. An slog ut sin landsman Jang Woo Jin, tia i världen, med 4–3 i set.

Se hela matchen i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.