Historiska beslutet: Förenat Korea till semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen skulle Nord- och Sydkoreas damer ha mötts i kvartsfinal i lag-VM i bordtennis i Halmstad men matchen spelades aldrig. Istället fortsätter nationerna gemensamt turneringen där det nu alltså blir semifinal för ett enat Korea.

Det historiska beslutet att fortsätta turneringen tillsammans har välsignats av det internationella bordtennisförbundet.

– När jag informerade ITTF:s Board of Directors om denna utveckling, fick det enade laget stående ovationer från delegaterna som visade sitt stöd för denna historiska händelse, säger förbundets ordförande Thomas Weikert.

SVT sänder den historiska semifinalen mellan Korea och Japan i morgon. Sändningen startar 11:00 i SVT1 och på SVT Play.

Experten hyllar beslutet

– Ett bra initiativ, extra roligt att se glädjen hos spelarna när detta annonserades i arenan. Dessutom sätter det här inslaget i ”pingpongdiplomatin” Sverige och Halmstad på kartan, säger SVT:s expert Jörgen Persson. 

Spelarna i Syd- och Nordkorea. Foto: Staffan Lindeborg

– Att idrotten kan spela en stor samhällsroll vet vi sedan tidigare och inte minst genom bordtennisen och den sk ”pingpongdiplomatin” i början av 70-talet. Att Sverige och Halmstad nu nästan 40 år senare blir platsen för ett koreanskt landslag är historiskt och något vi självklart är mycket glada över, säger Petra Sörling, förbundsordförande i Svenska bordtennisförbundet.

Senast nationerna hade ett gemensamt lag i bordtennis var under VM i Japan 1991.

OS-diplomati

Under vinter-OS Pyeongchang tog länderna flera steg när det gäller att minska de politiska spänningarna. Vid invigningen tågade nationerna in tillsammans under gemensam flagg och damerna hade dessutom ett gemensamt lag i hockeyturneringen.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer