Mattias Falck och Ma Long i VM-final 2019. Foto: Bildbyrån

Förslaget: Slopa individuellt bordtennis-VM

Uppdaterad
Publicerad

Bordtennis-VM har spelats individuellt sedan 1926, men nu vill det internationella bordtennisförbundets vd slopa mästerskapet för gott. Då man försöker kopiera tennisens grand slam-format så menar han att det inte behövs längre.

”De här tävlingarna kommer att vara större än ett VM”, skriver Steve Dainton i ett öppet brev.

Sedan 1999 har man med ett undantag spelat individuellt VM varannat år och lag-VM varannat år i bordtennis, men om Steve Dainton (vd för ITTF) får bestämma kommer man i framtiden enbart spela lag-VM.

Orsaken till förslaget är att man har grundat något som heter World Table Tennis som ska göra sporten mer kommersiell. Under den organisationen är tanken att man ska arrangera 3-4 ”Grand Smash”-tävlingar och man har tidigare jämfört dem med tennisens grand slam eller golfens majortävlingar.

”De här tävlingarna kommer att vara lika stora eller större än ett VM. Med tre till fyra ”Grand Smash”-tävlingar per år så skulle vi stöka till tävlingskalendern om vi också hade ett individuellt VM. De tre till fyra tävlingarna på den internationella scenen kommer att nå en större publik och gå mycket bättre än ett VM varannat år. Vi kunde också utse en individuell världsmästare utifrån de här tävlingarna.”, skriver Dainton i sitt öppna brev.

Orsaken till att förslaget kommer just nu är enligt Dainton att coronakrisen har gett en möjlighet att fundera över vad som kan göras bättre då man nu också tvingas anpassa verksamheten för att överleva.

Tre svenskar har vunnit VM-guld individuellt: Stellan Bengtsson, Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson.

KLIPP: Här är tonåringarnas uppvisning som hyllas av J-O

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.