Kineserna dominerar stort i SOC

Uppdaterad
Publicerad

De blev utmanade – men stod pall. När semifinalerna i SOC avgörs i kväll är det enbart kineser kvar i herrsingeln och tre av fyra damer i damsingeln är också från Kina.

När kvartsfinalspelet inleddes på lördagsförmiddagen bjöd det inledande helkinesiska mötet på en liten skräll.

Världsnian Lin Gaoyuan tog de två inledande setet mot landsmannen Zhou Yu, rankad 47:a, och såg ut att gå mot en säker seger. Men Zhou ville annan och kunde vända och vinna fyra raka set. Det tredje setet var riktigt spännande och det som förde Zhou in i matchen, ett set han vann med 13-11. I det femte setet hade Lin också en 10-6-ledning, men kunde inte avgöra utan Zhou vände till 16-14 och vann sen det sjätte och avslutande setet med klara 11-6.

I den andra kvartsfinalen blev det en programenlig 4-0-seger för världstvåan Fan Zhendong från Kina över Quadin Aruna, rankad 36:a. Trots den klara segern bjöd matchen på en hel del pingisfyrverkeri mellan två offensiva spelare, men där kinesen vann med flesta av duellerna.

Bra dansk start

Dansken Jonathan Groth, rankad 38:a, fick en smakstart mot den kinesiska världstrean Xu Xin och tog det första setet med 11-7. Men sen tog det roliga slut för den danske talangen. Xu Xin vann de fyra följande seten – 11-5, 11-4, 11-3, 11-9 – och avancerade till semifinal. Groth gjorde dock en fullt godkänd insats.

Den fjärde kvartsfinalen mellan japanen Koki Niwa (åtta i världen) och Fang Bo (rankad tolva) blev en högklassig match som kom att avgöras i det sjunde och avgörande setet.

Där följdes spelarna åt till 7-7 innan Fang Bo kunde rycka och till slut vinna det avgörande setet med 11-8.

Se sändningen på SVT Play här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.