J-O Waldner är kritisk till nya förslaget. Foto: Bildbyrån

J-O Waldner kritisk: ”VM måste vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella bordtennisförbundets (ITTF) vill lägga ned individuella VM. Ett förslag som ikonen Jan-Ove Waldner är kritisk till.
– VM måste vara kvar, säger han till Aftonbladet.

Internationella bordtennisförbundets (ITTF) ordförande Steve Dainton har lagt fram det kontroversiella förslaget att ta bort individuella VM. I stället vill man ersätta mästerskapet med ett upplägg som liknar tennisens grand slam-turneringar. ITTF har skapat organisationen World Table Tennis, och det är under deras flagg som man kommer att börja arrangera ”Grand Smash”-tävlingar.

Mattias Falck, som tog VM-silver senast, är kritisk till förslaget. Det är även J-O Waldner som tog två individuella VM-guld under sin karriär.

– Jag tycker definitivt inte att singel-VM ska tas bort. Det mästerskapet har enormt hög status. Visst, OS smäller fortfarande högst eftersom det bara hålls vart fjärde år, men i VM deltar de allra bästa spelarna, det kryllar av kinesiska stjärnor och därför är det en enorm prestige att vinna, säger J-O Waldner till Aftonbladet.

”VM måste vara kvar”

Både Mattias Falck och J-O Waldner tycker om idén med ”Grand Smash”-tävlingar som ska ha upp till 30 miljoner kronor i prispengar. Men det ska inte vara på bekostnad av att VM försvinner.

– VM måste vara kvar! Däremot vore det välkommet med flera stora tävlingar med större prispengar, säger han.

Klipp: Svenska världsmästare i bordtennis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sverige firar vinst. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer