Jörgen Persson: ”Finns en chans att någon slår Kina”

Uppdaterad
Publicerad

Senast Kina inte vann lag-VM i bordtennis på herrsidan var år 2000 och då var det Sverige som vann. En som var med i det laget var SVT Sports expertkommentator Jörgen Persson. Nu tror han att det kan hända igen då VM drar igång i Halmstad på söndag.

– Den här gången finns det en större chans. Tyskarna har världstvåan och världstrean i laget och jag har Japan som outsider, säger Persson.

Det är alltså Tyskland, anförda av Timo Boll och Dimitrij Ovtcharov, som Persson ser som de främsta utmanarna till Kina. Ett coachbyte har gjort att läget är lite oroligt i det kinesiska laget och det öppnar för övriga nationer.

Då VM spelas på hemmaplan för första gången på 25 år tror Persson att de svenska herrarna kommer nå kvartsfinal.

– Man är seedade nia och har gått till kvartsfinal både i senaste VM:et och i OS i Rio. Det är realistiskt också i år, men vi hoppas på semifinal, säger experten.

Det svenska laget består av Kristian Karlsson, Mattias Karlsson, Anton Källberg, Jon Persson och supertalangen Truls Möregårdh.

– Vår målsättning är att gå till en kvartsfinal och att göra vår bästa match någonsin där. Det hade varit häftigt, säger Kristian Karlsson.

”Ekholm är det stora ankaret”

På damsidan är förväntningarna inte lika höga på Sverige. De spelar i en grupp med Kina, Singapore, Ryssland, Indien och Vitryssland och om de slår något av lagen har de gjort det bra.

– Matilda Ekholm är de stora ankaret hon kommer få dra ett tungt lass. Kvartsfinal är inte realistiskt där, säger Persson.

Damlaget består förutom Ekholm även av Linda Bergström, Jennifer Jonsson och Filippa Bergand.

GUIDE: Så ser du lag-VM i bordtennis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.