Truls Möregårdh, Anton Källberg, Jon Persson, Mattias Falck och Kristian Karlsson under landslagets pressträff inför VM förra året. Foto: TT

Lag-VM i bordtennis skjuts upp – igen

Uppdaterad
Publicerad

Lag-VM i bordtennis läggs på is ännu en gång. Internationella bordtennisförbundet (ITTF) har skjutit upp alla internationella tävlingar som skulle ha spelats före den 30 juni.
– Det är inte så mycket att säga om det under rådande omständigheter, säger Svenska landslagets förbundschef Thomas Buza till TT.

Lag-VM, som spelas i sydkoreanska Busan, skulle inledningsvis ha gått i mars men flyttades fram till slutet av juni med anledning av coronavirusets spridning i världen. Det nya beskedet innebär därmed att turneringen skjuts upp igen.

Och det är inte den enda tävlingen som påverkas – det gör bland annat även OS-kvalet i Qatar i maj och veteran-VM i Bordeaux som skulle gått av stapeln i juni.

”Extraordinärt läge”

– Det är ett extraordinärt läge som kräver extraordinära beslut. Hälsan måste komma först i alla lägen, säger Thomas Buza.

Enligt honom var beslutet knappast oväntat. Nu kommer man från svenskt håll försöka hålla igång genom att hitta lösningar där spelare som är geografiskt nära varandra kan träna utan längre resor.

– Det är det vi tittar på. Man kan säga att det finns tre elithubbar i Sverige där många har sin bas: Halmstad, Söderhamn och Eslöv. Då kan de som bor i närheten av Halmstad träna med varandra till exempel.

OS-kval uppskjutet

När lag-VM i stället ska spelas beslutas under kommande vecka.

Sedan tidigare är OS-kvalet i Moskva den 8–12 april uppskjutet. Något som främst påverkar de svenska bordtennisdamerna eftersom herrarna redan är kvalificerade till OS i Tokyo som också det är uppskjutet.

– Vi har två tjejer som skulle ha åkt till Moskva och spelat, Stina Källberg och Linda Bergström, sade Svenska bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson till TT i mitten av mars.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mattias Falck, Kristian Karlsson och de svenska bordtennisherrarna är klara för OS. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer