Mattias Falck har ännu bättre chanser vid OS nästa år. Foto: TT.

Mattias Falck hyllas efter skrällsilvret: ”En bragd”

Uppdaterad
Publicerad

Det blossade upp bordtennisfeber i Sverige under helgen när Mattias Falck nådde silvret vid VM i Budapest. Den kinesiske legendaren Ma Long vann finalen med 4-1 i set. Nästa år är det OS och då ökar Falcks chanser.

Vid underläge 1-2 ledde Falck med 9-7 och var två bollar från att utjämna till 2-2 i set och då var Ma Long skakad.

Den första svenska individuella VM-finalisten på 22 år, sedan J-O Waldners guld i Manchester 1997, diskuterades i SVT:s Morgonstudion. 

– Han kommer upp i en fantastisk nivå rent kvalitetsmässigt och spelade taktiskt riktigt bra i de avgörande lägena och var mentalt väldigt stark, säger experten och den förre landslagsspelaren David Gustavsson i SVT:s Morgonstudion.

Nästa år väntar OS i Tokyo och då får varje land bara ställa upp med två spelare i singelklassen, en åtgärd för att blockera ut den enorma kinesiska dominansen. Det ökar andra länders chanser. Vid VM kunde upp till fem spelare per nation delta.

”Har fått respekt i bordtennisvärlden”

– Nu har han fått respekt i bordtennisvärlden och jag ser inga gränser för Mattias. Det kan bli ännu bättre än det här. Jag vet att Ma Long och även de andra kinesiska storspelarna har stor respekt för Mattias, säger Gustavsson om 27-åringen.

Ulf ”Tickan” Carlsson började träna Falck då denne var 18 år.

– Det är en helt osannolik framgång. Vi kanske inte trodde riktigt på det innan men har tagit steg för steg och utvecklats hela tiden. Att på ett VM vinna sex stentuffa matcher på rad är en bragd, säger den förre förbundskaptenen och storspelaren Ulf ”Tickan” Carlsson.

Falck fick förutom silvret med sig det internationella bordtennisförbundets fairplay som tilldelades den mest sportslige spelaren i turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.