Foto: Ulf Carlsson, mitten, med Kristian och Mattias Karlsson

Pingislandslaget inleder viktigt VM-år

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlas det svenska bordtennislandslaget i Köping för årets första VM-läger. Om mindre än fyra månader arrangeras lag-VM i Halmstad. – Vi har en oerhört viktig period framför oss nu och jag hoppas vi kan stärka våra positoner på världsrankingen, säger förbundskaptenen Ulf ”Tickan” Carlsson.

Sverige tillhör Europas bästa pingisnationer men resultaten under hösten blev ändå en besvikelse.

Framförallt misslyckandet på lag-EM, där Slovenien slog ut Sverige i kvartsfinalen, bekymrar.

– Vi har tappat vår åttonde plats på nationsrankingen i världen och den ska vi försöka ta tillbaka innan VM-lottningen, säger Ulf Carlsson.

VM lottas i Halmstad måndagen den 26 februari samma dag som Sverige möter Danmark i en EM-kvalmatch.

– 24 lag spelar lag-VM och kan vi åter vara åttonde nation i världen kan det gynnsamt påverka seedningen och därmed lottningen, menar Ulf ”Tickan” Carlsson.

”Måste lyckas närmsta månaderna”

Tre spelare är redan uttagna i VM-laget (Mattias och Kristian Karlsson samt Anton Källberg) och två tillkommer senare.

Sex spelare är kallade till ett VM-kval om en månad, bland dem 15-årige Truls Möregårdh som sensationellt nådde en junior-VM-final för en månad sedan.

Årets första tävling på världstouren spelas i Ungern om två veckor och alla landslagsaktuella spelare är då plats. I februari spelas klassikern  ”Europa Top Sexton” och i slutet av månaden World Team Cup där Sverige är en av de tre europeiska nationer som får delta.

– Ska vi lyckas på VM på hemmaplan måste vi lyckas även de närmaste månaderna i den tuffa internationella konkurrensen, konstaterar förbundskaptenen Ulf Tickan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer