Sverige föll i gruppfinalen mot giganten Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland med världstvåan och världstrean i laget blev för svårt.

Sverige förlorade gruppfinalen i lag-VM i bordtennis.

0–3 mot toppseedade Tyskland och första gruppspelsförlusten efter de två inledande vinsterna mot Rumänien (3–0) och Hongkong (3–2).

Sveriges etta Kristian Karlsson var den som var närmast att ordna en vinst i lagmatchen. Mot Patrick Franziska, tjugofyra på världsrankningen, förlorade Karlsson i femte och avgörande set. I fjärde räddade han tre matchbollar, men i skiljesetet blev svenskens egna misstag för många och Franziska vann med 3–2 i set efter 11–2 i sista. Karlsson har nu mött Franziska fem gånger i internationella tävlingssammanhang (världstouren och här på lag-VM) och förlorat samtliga.

Efter det skulle efternamnen Mattias Karlsson, rankad tjugo i världen, försöka kvittera. På andra sidan stod världstvåan Timo Boll – Mattias genomförde en gedigen insats men Boll gav inte bort mycket och segrade i tre raka set, alla med siffrorna 11–8.

I morgon väntar Slovenien

I den tredje ställde förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson upp med Anton Källberg i stället för Jon Persson som avgjorde rysaren mot Hong Kong. 20-åriga Düsseldorf-spelaren ställdes mot världstrean Dimitrij Ovtcharov. De hade aldrig tidigare mötts på världstouren, och i deras första möte gick Ovtcharov fram till en 2–0-ledning innan Källberg knep det tredje setet med 13–11.

Källberg fortsatte spela respektlöst, och hade två setbollar för att tvinga fram ett femte och avgörande det, men föll med 13–15 och 1–3.

Sverige är fortfarande tvåa i gruppen med två matcher kvar att spela, i morgon väntar Slovenien i nästa gruppspelsmatch, som börjar klockan 16.00. Och på onsdag avslutar Sverige gruppspelet mot Egypten.

Sverige–Tyskland, lag-VM

Kristian Karlsson–Patrick Franziska 2–3 (11–5, 9–11, 5–11, 16–14, 2–11)

Mattias Karlsson–Timo Boll 0–3 (8–11, 8–11, 8–11)

Anton Källberg–Dimitrij Ovtcharov 1–3 (4–11, 9–11, 13–11, 13–15)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.