Mike Tyson var den mer aggressive boxaren i nattens uppvisningsmatch. Foto: Bildbyrån

Analys: Inte alls den fars jag var rädd att få se

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hans återkomst till boxningsringen har mötts av både förväntan och hånskratt.
Men 54-årige Mike Tysons ”comeback” blev aldrig den fars jag var rädd att få se.
Legendaren har inget att skämmas för, men jag hoppas ändå att han inte gör om det.

Petter Öhrling

reporter

På 1980- och 90-talet tittade alla på Tysons matcher eftersom de inte visste vad som skulle kunna hända. Anledningen till varför intresset för den här uppvisningsmatchen har varit så stort är precis densamma.

Varför skrapar folk trisslotter? För spänningen.

Visst finns det bättre boxningsmatcher som är mer förtjänta av det här rampljuset, men Mike Tyson är ett namn som känns igen över hela världen och den här typen av spektakel hör kampsporten till. På gott och ont.

Mike Tyson på väg mot ringen i sedvanlig helsvart utstyrsel. Foto: Bildbyrån

Hur såg han ut då, ”Iron Mike”?

Själv blev jag positivt överraskad av hur pigg, snabb och stark 54-åringen såg ut. Det var tydligt att han var bättre tränad än sin tre år yngre motståndare Roy Jones Jr, även han ansedd som kunglighet inom boxningsvärlden.

Visst syntes det att den gamla versionen av Tyson – som fansen antingen älskade eller älskade att hata – inte längre finns kvar. Men han blixtrade ändå till med ett par vänsterkrokar och några tunga kroppsslag. Tyson var aggressiv och lyckades hålla samma tempo matchen igenom medan Jones tröttnade avsevärt.

Helt säkert gynnades han av att ronderna bara var två minuter långa i stället för tre vilket är standard.

KLIPP: ”Han var idrottsvärldens största bad boy”

Enligt det officiella domslutet blev matchen oavgjord. Men för alla som tittade var det tydligt att Mike Tyson vann. I mina ögon med åtta ronder mot noll, 80-72.

Men eftersom det här var en uppvisningsmatch fanns inga riktiga domare. I stället satt en trio av gamla världsmästare i arenan och delade ut poäng med rent komiskt skilda resultat.

Inramningen på galan var påkostad och varken Tyson eller Jones behöver skämmas för sina insatser. De bjöd på underhållning. Däremot har jag inget intresse av att se det igen.

Mike Tyson på väg ut i omklädningsrummet. Foto: Bildbyrån

När Tyson var som mest ohälsosam vägde han omkring 140 kilo. Han började boxas igen som ett sätt att gå ner i vikt och när korta träningsklipp på legendaren fick enorm spridning i sociala medier föddes idén om en comeback. Inför den här matchen vägde han in på 99 kilo och såg väldigt vältrimmad ut för en 54-åring.

Ett tag i våras ryktades det till och med om att han skulle göra en riktig satsning för att kunna utmana någon av de nuvarande världsmästarna. Men det hade slutat riktigt illa.

I slutändan blev det här aldrig den katastrof som vissa förutspådde, men även om Tyson säger att han vill gå fler matcher så tror jag att intresset slocknade i natt.

Det här handlade om folks nyfikenhet kring honom och den spänningen blir svår att återskapa igen om några månader.

Vem vill köpa en trisslott om man vet att det inte kan bli storvinst?

DOKUMENT: Från en skoningslös knockoutmaskin – till ett liv i misär

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.