Badou Jack försvarar VM-titeln i april

Uppdaterad
Publicerad

Han är som förste boxare nominerad till Årets manlige idrottare på Idrottsgalan på måndag i Globen. 18 april blir han pappa för första gången. Och kort därefter, 30 april, ska han försvara sin VM-titel i WBC för andra gången.

– Jag kommer möta Julio Chavez Jr (Mexiko) fast det är inte riktigt officiellt ännu. Men det är vad vi siktar på. Han kommer att passa mig bra. En tuff boxare som gillar att gå framåt precis som jag. Men jag är lite smartare. Det kommer nog att gå bra, säger Badou Jack till SVT Sport.

Supermellanviktaren är på snabbvisit i Stockholm och kommer att närvara på Idrottsgalan på måndag. SVT träffade honom på den anrika boxningsklubben Stockholms AIF (Arbetares Idrottsförening). Där han passade på att köra ett träningspass där allt en gång började för 15 år sedan och där han mötte sin första tränare, Hasse Widmark, som gick bort i cancer förra året.

Idrottsgalan

Väntar en dotter

– Det är så tråkigt att han inte finns kvar och fick uppleva det jag varit med om nu. Han har betytt otroligt mycket för min karriär, säger Badou Jack.

Och det är mycket som väntar för honom det här året. Tillsammans med sin fru Yasmine väntar han första barnet den 18 april. En dotter. Det vet han redan.

– Det är bara extra motivation. Det känns riktigt kul.

Svensk proffsboxning har just nu ett uppsving med många som är nära att få sina riktiga genombrott. Erik Skoglund och Antony Yigit är bara två exempel. Och på damsidan har Mikaela Laurén redan nått toppen med sitt mästarbälte i bland annat WBC.

– Det är kul att man kan vara en förebild och att ungdomar och andra boxare har nåt att se fram emot. De kan se att om jag började min karriär här och nådde hela vägen så kan dom också göra det.

Och på måndag har han alltså chansen att bli utsedd till Årets manlige idrottare.

”Tror inte jag vinner”

– Jag förväntar mig inte att vinna. Men det är bara roligt att vara nominerad och kul för svensk boxning, säger Badou Jack.

Redan på tisdag morgon åker han till Gambia (där hans pappa kommer ifrån). Sitt andra hemland som han inte besökt på 16 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet