Elin Cederroos efter segermatchen. Foto: Privat

Elin Cederroos världsmästare i boxning: ”Jag vill ta vid efter Laurén”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en ny världsmästare i boxning.

Elin Cederroos, 34, från Västerås stod för en jätteskräll i natt när hon tog hem IBF:s vakanta världsmästarbälte i supermellanvikt (76,2 kilo) på en gala i Belgien.

– Jag vill sätta kvinnlig boxning på kartan. Mikaela Laurén har gjort ett fantastiskt jobb och jag vill ta vid därefter, säger hon till SVT Sport.

Elin Cederroos, med rötterna i Harmånger i Hälsingland, hette tidigare Sölveskog i efternamn och spelade fotboll på allsvensk nivå. Hon gjorde över hundra matcher i damallsvenskan och avslutade karriären som lagkapten i Djurgården 2010. Innan dess blev det också fyra säsonger i Hammarby.

Men Cederroos sadlade om till boxning och vid 28 års ålder gick hon sin första amatörmatch. Sedan proffsdebuten i april 2017 har hon gått sex matcher och vunnit samtliga, varav tre av dem på knock.

Och nu kan hon alltså titulera sig världsmästare efter att ha skrällt och vunnit på poäng efter tio ronder mot tuffe Femke Hermans, 29. Belgiskan är en före detta världsmästare (WBO) som i sin senaste match föll på poäng mot stjärnan Claressa Shields – dubbel OS-guldmedaljör – om amerikanskans tre mästarbälten.

– Det känns overkligt, helt fantastiskt så klart, säger Cederroos till SVT Sport.

”Jag övertygade”

Två av domarna hade BK Rapid-boxaren som segrare med siffrorna 96–94 (alltså sex ronder mot fyra) medan den sista ansåg att matchen slutade oavgjort, 95–95.

– Jag var bättre. Från rond fem och framåt kändes det kontrollerat. Hon var tröttare än mig, men mina träffar var ordentliga träffar. Visst att en domare dömde oavgjort men det är så det är i en bedömningssport, säger Cederroos.

Traditionellt sett kan det vara svårt att som ”bortalag” komma till en annan boxares hemmaplan och vinna på poäng. Det krävs ofta en klar seger eller en knockout.

I det här fallet var det svenskans starka avslutning som avgjorde. Cederroos pressade på medan den allt tröttare Hermans backade.

– Jag övertygade. Jag fortsatte att jobba hårt matchen igenom. Jag visste att det var det som krävdes. Går det till domslut så kan det gå hur som helst.

”Chansen kom tidigt”

Nu är du världsmästare med 6–0 i matchfacit. Vad betyder det för dig?

– Det betyder massor, men det är bara början av allting. Chansen att gå match om bältet kom tidigt. Jag och mitt team hade räknat med att gå några fler matcher innan det blev en fajt om titeln, men så kom erbjudandet.

– Det är fantastiskt att få cred för hur jag kämpar med boxningen. Jag får ihop livspusslet med två barn. Och än så länge tjänar jag inget på boxningen. Förhoppningsvis öppnar det upp ekonomiska möjligheter i framtiden, säger 34-åringen.

Enligt IBF:s regelverk måste Cederroos nu försvara sitt världsmästarbälte inom nio månader för att behålla titeln.

Cederroos tillbaka i boxningslokalen med världsmästarbältet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.