Iranska boxaren Sadaf Khadem. Foto: Instagram

Blev historisk – men riskerar fängelse för klädseln

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev den första iranska kvinnan att gå en officiell boxningsmatch.
Men mottagandet blev inte som Sadaf Khadem tänkt sig.
– Jag bar inte hijab, jag coachades av en man – vissa har en korkad syn på det, säger Sadaf Khadem.

Nyligen vann Sadaf Khadem mot fransyskan Anne Chauvin i en amatörboxningsmatch, den första med en kvinnlig deltagare från Iran.

24-åringen tvingades gå matchen utanför Irans gränser, trots att den iranska idrottsmyndigheten hade gett sitt godkännande så visade det sig bli för komplicerat att matchen också skulle dömas av en kvinna.

Khadem, som vid segern fightades i grön tröja och rödvita shorts (färgerna på Irans flagga), trodde att hon skulle få ett varmt mottagande när hon kom hem. Men samtidigt som hon och hennes iransk-franska coach Mahyar Monshipour var på väg till Paris flygplats fick hon höra att det hade utförts en häktningsorder för att gripa henne.

Bröt mot hemlandets regler

– Jag boxades i en officiell match i Frankrike, men eftersom jag bar shorts och t-shirt – vilket är fullkomligt normalt i världens ögon – så bröt jag mot mitt hemlands regler, säger Khadem till L'Equipe enligt BBC.

– Jag bar inte hijab, jag coachades av en man – vissa har en korkad syn på det.

Enligt Irans boxningsförbund ska Khadem inte gripas.

– Hon är inte medlem i vårt boxningsförbund, och från vår synvinkel är valen hon gör hennes egna, säger iranska boxningsförbundets ordförande Hossein Soori.

Enligt iransk lag måste idrottande kvinnor täcka för sitt hår, sin nacke, armar och ben när de tävlar. Ett brott mot detta kan ge bötes- eller fängelsestraff i två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer