”Han satte ihop allt till en dans”, säger boxningsexperten Olof Johansson om Muhammad Ali. Foto: TT

Boxningsexperten: ”Ett dråpslag”

Uppdaterad
Publicerad

Han satte boxningen på världskartan och fick fort kultstatus. Muhammad Alis

bortgång tas emot med stor sorg av boxningsexperten Olof Johansson . ”Inte helt oväntat men det hjälps inte. Det är ett dråpslag ändå”, säger han apropå att Ali led av parkinsons sjukdom.

Legendariska matcher som ”Rumble in the jungle”, där Ali tog VM-bältet från smått omöjlige George Foreman, och ”Thrilla in Manila” mot Frazier gjorde Muhammad Ali omåttligt populär.

– Det var mannen som satte boxningen på kartan över hela jordklotet när han väl slog igenom, säger Johansson och fortsätter:

– Han ställde alla begrepp på huvudet. Det har hetat att man får röra sig bakåt, men inte med skiftande höfter. Man får inte luta huvudet bakåt. Det är massa saker som är totalt tabu inom boxningssporten som han gjorde på ett alldeles häpnandsväckande vis. Och så hade han ju världens snabbaste händer och fötter. Han satte ihop allt till en dans att det knappt finns på kartan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.