Cecilia Braekhus och Mikaela Laurén. Foto: TT Nyhetsbyrån

Braekhus-Laurén: Allt du behöver veta

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll efter klockan åtta ställs svenska Mikaela Laurén mot den norska världsmästaren Cecilia Braekhus i Stokke, Norge. Det har varit mycket pajkastning inför fajten, men vad är det som står på spel egentligen?

Viktklassen är weltervikt och Cecilia Braekhus är världsmästare i fem organisationer (IBF, IBO, WBA, WBC, WBO). Hon sätter samtliga titlar på spel i matchen mot Mikaela Laurén.

Varför finns inte bara ett världsmästarbälte?

Det korta svaret är pengar. Att satsa pengar på vem som vinner en fajt har existerat långt före organiserad boxning slog igenom under 1900-talet. Väl där ville olika organisationer tjäna pengar på att arrangera matcher mellan ansedda boxare och med tiden blev de största erkända som ”de fyra stora” i fråga om styrande boxningsorganisationer.

Förkortningsmässigt handlar det om IBF, WBA, WBO och WBC. I tur och ordning International boxing federation, World boxing association, World boxing organization och World boxing council. De har alla egna ”världsmästare” i olika viktklasser. För att förvirra det hela ytterligare erkänner vissa organisationer inte varandras mästare när de ska ranka de bästa boxarna i en viss viktklass.

Fyra ”stora” bälten

Av de fem bältena Braekhus innehar räknas fyra som de ”fyra stora”. WBA, WBC, WBO och IBF är de mest prestigefyllda organisationerna, medan IBO inte har samma status.

Invägning

Invägningen ägde rum igår och Laurén vägde in på 66,1 kg medan Brækhus landade på 65,8 kg.

– Allt känns bra. Jag känner mig stark, lugn. Hela familjen är här. Nu ska jag äta, umgås, ta det lugnt och bara förbereda mig, sade svenskan till Sportbladet.

LÄS MER: Laurén chockade Braekhus – med kyss

LÄS MER: Efter Lauréns attack: ”Jag ska vinna på knockout”

LÄS MER: ”Ingen respekt för henne som person”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.