Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Cederroos kan vara en seger ifrån en ny stor VM-fajt. Natten mot söndag går hon upp i ringen i New York. Foto: SVT/Bildbyrån

Boxaren Elin Cederroos jagar revansch i New York: ”Jag är redo – all press är på henne”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol förlorade hon sin första match i karriären och blev av med båda sina världsmästarbälten.

Men nu är Elin Cederroos tillbaka på samma plats, i New York, och jagar revansch.

– Jag har slitit hårt för det här och förtjänar att vara på den här platsen, säger hon till SVT Sport inför helgens match.

Cederroos har till och med checkat in på samma hotell som förra gången och rör sig i samma kvarter runt Madison Square Garden.

Det var där hon förra våren förlorade den stora titelmatchen mot Franchón Crews-Dezurn om alla fyra stora VM-titlar – en chans att skriva svensk boxningshistoria inför över 19 000 åskådare.

Den här gången möter hon obesegrade amerikanskan Shadasia Green som har elva segrar varav tio på knockout. Matchen annonserades för bara en knapp vecka sedan, lite från ingenstans.

– Jätteroligt att äntligen få gå match igen, men det var väldigt kort varsel. Erbjudandet kom för bara tre veckor sedan så det har varit ett kort träningsläger. Som tur var har kroppen svarat riktigt bra och jag känner mig redo. All press är på henne, säger Cederroos till SVT Sport.

En seger ifrån en stor VM-fajt

Den här matchen äger rum på Hulu Theater i New York, en mindre arena i anslutning till den klassiska Madison Square Garden.

Den prestigefyllda organisationen WBC:s ”silverbälte” i supermellanvikt (76,2 kilo) står på spel. Tio ronder á två minuter.

– Tanken med silverbältet är att den som vinner det ska vara första utmanare till det stora världsmästarbältet, som Franchón Crews-Dezurn nu har. Med det sagt har jag lärt mig att man i den här branschen aldrig kan ropa hej förrän det är klart.

Så en seger här så hoppas du på en ny stor VM-fajt?

– En seger nu är självklart tanken och då finns möjligheten att det blir en returmatch mot Franchón. Jag träffade henne på presskonferensen i dag och hon önskade mig lycka till. Hon vill gå stora matcher och vet att ett returmöte mellan oss vore stort.

”En betydelsefull gala”

Helgens gala avgörs natten mot söndag, svensk tid, och blir en ny stor satsning på damboxningen som hade ett starkt år 2022.

På galan där Cederroos boxas avgörs två stora titelmatcher där samtliga fyra VM-titlar står på spel i båda. Stjärnan Amanda Serrano ställs mot Erika Cruz Hernandez i fjädervikt och i superfjädervikt möts Alycia Baumgardner och Elhem Mekhaled.

– Roligt att återigen få fajtas på en betydelsefull gala som lyfter damboxningen, säger Cederroos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.