George Groves efter VM-matchen mot ryssen Fedor Chedinov i Sheffield i maj 2017. ”Utan tvekan min karriärs bästa ögonblick”, säger han. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jacks förre motståndare lägger handskarna på hyllan

Uppdaterad
Publicerad

Brittiske boxaren George Groves, 30, lägger handskarna på hyllan.

Den förre världsmästaren i supermellanvikt meddelade sitt besked under måndagen.

– Jag vill lägga av på min egna villkor. Inte på grund av skador eller för att jag blir för gammal, skriver han på sin hemsida.

Svenska boxningsfans minns kanske Groves bäst från hans VM-fajt mot Badou Jack i Las Vegas i september 2015.

En jämn match som svensken vann på poäng efter att ha golvat Groves redan i den första ronden. Det var Jacks första titelförsvar av det WBC-bälte i supermellanvikt (76,2 kilo) han vann tidigare samma år.

Totalt har George Groves gått 32 proffsmatcher och vunnit 28 varav 20 på knockout. I sin senaste match, som alltså verkar bli hans sista, blev han knockad av landsmannen Callum Smith i september förra året. Då stod den prestigefyllda Muhammad Ali Trophy samt 80 miljoner kronor på spel.

”Det bästa ögonblicket”

I ett långt avskedsbrev på sin hemsida minns britten tillbaka på sin karriär:

– 2017 boxades jag framför en engelsk hemmapublik i Sheffield och blev världsmästare i supermellanvikt. Efter fyra försök hade jag äntligen lyckats uppfylla min barndomsdröm, och den upplevelsen var precis så bra som jag alltid hade drömt om. Det var utan tvekan det bästa ögonblicket i min karriär, skriver han.

En stor anledning till varför Groves lägger av är att han vill tillbringa mer tid med familjen.

”Har bevittnat farorna”

– Vissa tycker säkert att det är konstigt att jag väljer att lägga av. Jag är fortfarande ung, stark och frisk. Det finns fortfarande stora matcher för mig där ute. Men det är precis därför jag väljer att sluta. Jag vill tillbringa mina bästa dagar med familjen.

– Genom åren har jag fått bevittna farorna med den här sporten, och jag vill lämna nu när jag fortfarande är på topp. Jag lämnar den här sporten relativt intakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.