Här manar idrottarna till att våga prata om mens

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Schelin är inte ensam. Även Klara Svensson, som går en stormatch mot Mikaela Laurén i morgon, uppmanar till att bryta tabun. ”Det är något naturligt och sunt och det ska man ha en gång i månaden om man är tjej och idrottar”, säger boxaren.

I går gick Schelin ut och ville bryta tabun kring menstruation. I dag utvecklar hon det för SVT Sport.

– Alla vet att man på något sätt påverkas en gång i månaden. Det handlar bara om att en gång lyfta det på ett enkelt sätt, säger hon och fortsätter:

– Att det inte är tabubelagt över lag. Att faktiskt bara säga att det är mensen som påverkar en.

Mens inför matchen

Hon backas nu upp av Klara Svensson, som är öppen med att hon har mens inför matchen i morgon.

– Det är något man inte behöver skämmas för. Det är något naturligt och sunt. Det ska man ha en gång i månaden om man är tjej och idrottar.

Flera experter som SVT Sport har varit i kontakt med menar att menstruation kan påverka ens idrottsprestationer och att det kan finnas en ökad risk för skador. Men andra poängterar att det finns för lite forskning inom ämnet.

Önskar fler vågar

– Jag önskar att det forskas mer på området och jag önskar att fler kvinnor vågar prata om det här så att det blir en naturlig del att våga prata med sina tränare och våga vara öppna med det här, säger Cecilia Fridén, docent på Karolinska institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer