Gafur Rakhimov avgick som Aiba-president tidigare i år. Foto: Bildbyrån

Klart: Boxningsförbundet kastas ut ur OS

Publicerad

Internationella olympiska kommittén, IOK, kastar ut det internationella boxningsförbundet, Aiba, från allt samröre med OS. Det slogs fast under onsdagskvällen när IOK-kongressen i Lausanne avslutades.

I februari hotade IOK-presidenten Thomas Bach med att kasta ut sporten ur OS-programmet, efter att ha uttryckt sin oro över styret i det skandalomsusade förbundet. Så långt går man inte, trots att Aiba knappast har hunnit städa bort sitt skamfilade rykte.

Men kvalspel och spelprogram kommer att skötas av IOK fram tills åtminstone efter OS i Tokyo nästa sommar, precis enligt det förslag som lades fram tidigare i veckan.

– Idag måste alla medlemmar i Aibas exekutiva kommitté förstå att vi måste gå samman och säga farväl till det gamla, säger Umar Kremlev, generalsekreterare i det ryska boxningsförbundet och en av medlemmarna i nämnda kommitté i ett uttalande.

Detta har hänt i Internationella boxningsförbundet

Anledningarna till att Aiba inte längre är välkomna i OS-familjen är flera. Förbundet uppgavs till en början ha skulder på närmare motsvarande 150 miljoner kronor. Den siffran steg under onsdagen till närmare 270 miljoner kronor, enligt en färsk rapport från IOK.

– Alla som är skyldiga till att Aiba befinner sig i den här situationen måste erkänna, be om ursäkt till boxningsgemenskapen och lämna. Vi måste acceptera förändringar och börja om från början för att ta tillbaka boxningen till en hög nivå, säger Umar Kremlev.

Inte valt ny president

Dessutom skakas man av interna stridigheter då man inte lyckats välja en ny president. I mars klev den dåvarande presidenten, uzbeken Gafur Rakhimov av sin post efter att ha hamnat i blåsväder. Det amerikanska finansdepartementet har sanktionerat honom för samröre med kriminell verksamhet, bland annat heroinhandel. Då hade han bara hunnit sitta på sin post i fyra månader.

Rakhimov, som av amerikanerna kallas ”En av Uzbekistans ledande kriminella”, har hela tiden nekat till anklagelserna.

Det har inte hjälpt mot IOK som nu klipper banden till förbundet och gör en ny utvärdering efter Tokyo 2020.

Så kommer OS-kvalet se ut för boxarna

Visa

Fyra kvalturneringar är planerade mellan januari och april i Amerika, Afrika, Asien/Oceanien och Europa. För att sedan ha ett sista globalt kval, som troligtvis kommer vara i maj.

I OS tävlar boxarna om 13 guldmedaljer, åtta för herrarna och fem för damerna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer