Mästaren Andy Ruiz Jr och utmanaren Anthony Joshua vid fredagens invägning. Foto: TT

Kritik mot att stormatchen avgörs i Saudiarabien: ”Mord och kvinnoförtryck”

Uppdaterad
Publicerad

Årets största boxningsmatch avgörs i Saudiarabien lördag kväll och affischnamnet Anthony Joshua uppges tjäna omkring 820 miljoner kronor.

Men valet av plats har medfört enorm kritik från människorättsorganisationen Amnesty.

– Det finns en anledning till att matchen anordnas där. Myndigheterna gillar att ”sporttvätta” sitt skamfilade rykte, säger Felix Jakens, kampanjchef på Amnesty International, till BBC.

Det engelska uttrycket ”sportswashing” syftar på när länder använder idrottsevenemang som ett sätt att förbättra sitt rykte och flytta fokus från sina usla mänskliga rättigheter.

Denna kritik riktas nu mot helgens stora boxningsmatch i Saudiarabien mellan britten Anthony Joshua och mexikanen Andy Ruiz Jr, ett returmöte på sommarens sensationella fajt där Ruiz Jr knockade den tidigare obesegrade världsmästaren Joshua.

– Hela världens blickar riktas nu mot Saudiarabien på ett sätt som inga tidigare idrottsevenemang har lyckats med. Det är förmodligen den ultimata formen av ”sportswashing”, säger Amnesty Internationals kampanjchef Felix Jakens till BBC.

– Vi säger inte att Anthony Joshua inte borde boxas i Saudiarabien, men när han är där borde han använda sitt starka varumärke för att belysa situationen i landet och lyfta frågan om mänskliga rättigheter.

Joshua vill fokusera på boxningen

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien är föremål för omfattande internationell kritik och rankas bland de sämsta i världen.

– Deras rykte är välförtjänt. De har en skrämmande historik av till exempel förtryck mot kvinnor och HBTQ-personer, halshuggningar, och journalistmord, säger Felix Jakens.

Boxningsstjärnan Anthony Joshua säger att han ”absolut skulle bli illa berörd” om hans VM-fajt användes i propagandasyfte.

– Men mitt enda fokus just nu är boxningen. Jag tycker att det är en världsmästares uppgift att sprida boxningen globalt och tävla runt om i världen, säger han enligt BBC.

Den förre OS-guldmedaljören fick också frågan om hans status som förebild försvagas av att han tävlar i Saudiarabien.

– Inte nödvändigtvis. Jag ser mig omkring och alla verkar glada och avslappande. Jag har inte sett något negativt med mina egna ögon.

Joshua tjänar 820 miljoner

Helgens stormatch är en liten del av kungarikets större strategi som kallas ”Vision 2030” och har som syfte att ändra omvärldens bild av landet. Några av världens största artister har uppträtt i regionen medan Europatouren i golf, Formel E och wrestlingorganisationen WWE ska arrangera eller har arrangerat idrottsevenemang i regionen.

Joshuas promotor Eddie Hearn slår ifrån sig kritiken i en intervju med BBC.

– Det finns så många hycklare. Du är själv här och bevakar matchen, eller hur? Varför? För att du vill få så många läsare och tittare som möjligt till BBC. Ingen journalist kan säga åt en fajter vart de kan eller inte kan åka för att tjäna pengar. Det här är en grym sport och vi erbjuder våra klienter möjligheter som kan ändra hela deras liv, säger Hearn.

Anthony Joshua uppges enligt The Sun tjäna omkring 820 miljoner kronor för lördagens match, den största siffran någonsin för en brittisk boxare. Ruiz Jr tjänar ”bara” cirka 125 miljoner kronor trots att det är han som går in i matchen som världsmästare.

Mer boxning: Sven Fornling knockas i titelfajt (17 november)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.