• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Shakur Stevenson under OS 2016. Foto: TT/Arkiv

Ödesdag för boxningen – kan kastas ut ur OS

Uppdaterad
Publicerad

En ordförande som misstänkts för organiserad brottslighet, dopningsskandaler och avstängda domare.
Boxningen är nere för räkning.
Delar IOK ut den avgörande smällen och kastar ut sporten inför OS i Tokyo nästa år?

I över hundra år har boxning varit en OS-gren, med undantag för OS i Stockholm 1912.

Men med ett drygt år kvar till spelen i Tokyo är den klassiska sportens OS-status osäker efter en infekterad konflikt mellan Internationella boxningsförbundet, Aiba, och Internationella olympiska kommittén, IOK.

I november inledde IOK en utredning för att gå till botten med anklagelser om bland annat korruption och läggmatcher. På onsdagen väntas utredningen offentliggöras och IOK:s beslut komma.

I värsta fall riskerar sporten att kastas ut ur OS.

”Jättetråkigt”

– Det är klart att det skulle vara jättetråkigt. Jag har tränat hårt för att förbereda mig och det hade varit väldigt jobbigt. Men jag försöker att inte låta det påverka mig utan bara fokusera på det jag ska, säger svenska OS-hoppet Agnes Alexiusson.

23-åringen är en av svensk boxnings stora talanger och har tagit flera medaljer på juniornivå i både EM och VM. Efter att ha missat OS 2016 satsar Alexiusson mot OS i Tokyo 2020.

– OS har alltid funnits i bakhuvudet sedan jag började boxas för 15 år sedan. Det är det största inom amatörboxning, säger hon.

Skandalomsusat förbund

Grunden i konflikten är att IOK inte är nöjd med hur det Internationella boxningsförbundet, Aiba, styr sin verksamhet. Bland annat riktades hård kritik mot boxningsförbundet när man förra året valde uzbeken Grafur Rachimov till ny ordförande.

Rachimov har, enligt USA:s finansdepartement, kopplingar till organiserad brottslighet.

Men Rachimov, som i mars tvingades avgå till följd av anklagelserna, är bara ett av flera bekymmer. Det har funnits misstankar mot läggmatcher i OS 2016, dopning och ekonomiska problem inom Aiba.

– Vi är extremt oroade, sade IOK:s ordförande Thomas Bach förra året och varnade för att boxningen riskerar att uteslutas från OS i Tokyo 2020.

”Handlar om självsanering”

Enligt Svenska Boxningsförbundets ordförande Anders Holmberg är det osannolikt att sporten stoppas från sommarspelen i Japan nästa år.

– Det är en så pass stark internationell idrott så det håller jag för omöjligt. Jag tror att man hittar någon form av kompromisslösning, säger Holmberg.

Däremot välkomnar han IOK:s utredning för att komma till bukt med problemen inom boxningsförbundet.

– Det handlar om självsanering. Vi har jobbat för en förändring inom ledningen i Aiba. Om utredningen leder till en stabilare och mer trovärdig organisation är det positivt.

IOK kan själva arrangera

En lösning skulle vara att IOK själv arrangerar boxningstävlingarna i Tokyo – något som i så fall inte skulle påverka de svenska boxarnas medverkan.

Agnes Alexiusson tror inte heller hon att boxningen kommer att kastas ut. I stället fortsätter hon sin satsning mot Tokyo.

– Det känns inte som att man kommer att bort det som en OS-gren. Jag försöker tänka positivt och blir det så, tar man det då, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer