Muhammad Ali och Peter Olsson firade en av boxningsikonens födelsedagar. Foto: Privat

Okände svenske managern: ”Rapp i käften”

Uppdaterad
Publicerad

Här är svensken som var Muhammad Alis manager. Peter Olsson fanns länge i den kultförklarade boxarens närhet. ”Trots sjukdomen (parkinson) var han rapp i käften”, säger Olsson till SVT Sport.

Olsson, med flera kända klienter som tennisspelaren Boris Becker och fotbollsspelaren Michael Ballack, fick genom sin gode vän Franz Beckenbauer höra att Ali behövde en manager och på den vägen startade deras samarbete för 13 år sedan.

– Ett av de minnena som jag bär med mig är när jag såg ”Rumble in the Jungle” tillsammans med Ali hemma hos mig i München, säger managern och fortsätter:

– Jag träffade honom senast för ett år sedan hemma hos honom. Trots sjukdomen var han rapp i käften, hade alltid en vits på lager och han skuggboxades med mig när vi sågs.

”Största födelsedagsfirandet i världshistorien”

Som manager beskådade han Muhammad Alis liv på nära håll.

– Det hände verkligen något speciellt varje gång man träffade honom, säger han och berättar om ett firande utöver det vanliga:

– Jag var med när Ali firade sin 70:e födelsedag. Alla var där, och då menar jag verkligen alla. Alla boxningsvärldsmästare, stora artister och skådespelare, det var nog det största födelsedagsfirandet i världshistorien.

Skulle hälsa på snart

Trots de goda minnena är det med sorg som Olsson nu får ta farväl.

– Jag pratade med ”Lonnie” (frun) för ett par veckor sen och vi talade om att jag skulle komma och hälsa på snart. Då verkade det ändå som att han var okej, nu får vi se hur det blir med begravningen, säger Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.