Boxningsoraklet Olof Johansson vill inte se legendaren Mike Tyson göra comeback i proffsringen. Foto: Bildbyrån

Boxningsoraklet sågar Tysons comeback: ”Gråskäggig gubbe”

Uppdaterad
Publicerad

Legendaren Mike Tyson tränar inför en återkomst i ringen för att kunna gå välgörenhetsmatcher.

Men träningsklipp på 53-åringen har fått flera att spekulera i, och hoppas på, en riktig comeback.

– Risken finns att han blir lockad om uppvisningsmatcherna går bra, säger boxningsoraklet Olof Johansson till SVT Sport.

Träningsklippen på den 53-årige Mike Tyson har gjort viral jättesuccé med över 30 miljoner visningar.

Även Olof Johansson, som har följt boxningen i över 60 år, har sett bilderna.

Och han är impad.

– Det är imponerande att se den gamle gubben röra på sig, säger han till SVT Sport.

”Krigsguden har väckt Tyson”

Tanken är att den förre knockoutkungen ”Iron Mike” bara ska gå välgörenhetsmatcher, men efter att träningsklippen fått spridning har flera börjat spekulera i en ”riktig” comeback.

Tyson själv har nyligen sagt att ”krigsguden har väckt honom på nytt” och organisationen WBC har öppnat dörren för att ge honom en licens.

– Det är bannemej inte omöjligt att han kommer tillbaka på riktigt, man vet aldrig med honom, men personligen vill jag inte se det. Han har redan gjort en jättelik karriär och det räcker, säger Olof Johansson.

– Även om han ser oerhört bra ut i de korta sekvenserna man sett så måste det översättas till en faktisk verklighet i en boxningsring och det blir sällan samma sak.

”En gråskäggig gubbe”

Mike Tyson är känd som en av historiens mest fruktade boxare. Av hans totalt 50 segrar kom 44 på knockout och många av dem redan i första ronden.

– Jag tror att han kommer att gå för knockout från första sekund även i de här välgörenhetsmatcherna. Det är ju hela hans karaktär. Det blir aldrig vänskapligt med en sådan som Tyson. Men det är också det som lyfter de här matcherna till en annan dimension, säger Johansson.

Han ser en risk att Tyson blir lockad till riktiga fajter om välgörenhetsmatcherna går bra.

– Alla tänker på George Foreman som gjorde comeback och blev världsmästare igen 1994 vid 45 års ålder. Det var fullständigt otroligt. Men Tyson är långt äldre än honom också. Man kan inte blunda för att han är en gråskäggig gubbe i dag och det går inte att vrida tillbaka klockan.

– Det sista som lämnar en puncher som Tyson är slagkraften. Han slår säkert lika hårt i dag som han gjorde då, men försöker han gå tolv ronder i dag kommer det att sluta fel. Snälla Mike, håll dig till uppvisning. Det räcker, säger Johansson.

Det är fortfarande inte bestämt när, eller mot vem, Mike Tyson gör comeback för välgörenhet. Hans proffskarriär pågick mellan 1985 och 2005.

KLIPP: Mike Tyson-klippet som setts över 30 miljoner gånger

DOKUMENT: Mike Tyson – Skandalboxarens fall och osannolika comeback

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.