Otto Wallin träffar Dominic Breazeale under nattens match i Connecticut, USA. Foto: SVT/Bildbyrån

Största segern i karriären för Otto Wallin

Uppdaterad
Publicerad

Otto Wallin sade sig hellre vilja bli ihågkommen för sina segrar än för sina tappra förluster.

Mot Dominic Breazeale i natt stod 30-åringen för en av sina bästa insatser någonsin.

– Det här är min största seger i karriären. Men nu gäller det att jobba vidare för fler segrar som den här, säger han till SVT Sport.

Den svenske tungviktsboxaren besegrade amerikanen Dominic Breazeale på poäng i Connecticut, USA, i natt.

Domarsiffrorna skrevs till klara 116-112, 117-111, 118-110 och de tre domarna ansåg alltså att Otto vann åtta, nio respektive tio av matchens tolv ronder.

Enligt statistiktjänsten CompuBox fick Wallin in 232 träffar på sin motståndare jämfört med bara 91 åt andra hållet. Han hade också fler träffar än Breazeale i samtliga tolv ronder.

– Skönt med en vinst så klart. Jag är i bra sällskap nu med Anthony Joshua och Deontay Wilder som de enda som slagit Breazeale. Det är en duktig och tuff kille som hade 20 vinster varav 18 på knock så jag var väl medveten om att han slår hårt, säger Wallin till SVT Sport på telefon från omklädningsrummet direkt efter fajten.

– Jag försökte vara snabb med både händer och fötter och tycker att jag lyckades bra den första halvan av matchen, men höll inte i hela vägen ut. Men skönt med en vinst och min tredje tolvrondare. Det här var en bra erfarenhet.

Wallin träffar med en hård jabb på Breazeales haka. Foto: Bildbyrån

”Mer eller mindre stensäker”

Den 30-årige Sundsvallssonen kontrollerade matchen från start och sprang tidigt iväg i en stor ledning hos domarna under den första halvan. Den rutinerade Breazeale blev allt tröttare men försökte desperat att skruva upp tempot i de sista ronderna i hopp om att slå ut svensken.

Amerikanen var rejält svullen runt sitt högra öga efter att Wallin fått in några fina träffar, framför allt med sin raka vänster.

– Första halvan av matchen kändes mer eller mindre stensäker, men man kan inte bränna all kraft de första sex ronderna. Jag fick till en bra ledning, men önskar att jag hade kunnat hålla i det lite bättre hela tiden ut.

Hur kändes han i ringen?

– Han kändes hungrig, måste jag säga. Han ville nog bevisa att han inte är slut än även om han kom från en tung förlust i sin senaste match. Jag har kollat mycket på honom och vet att han är extra farlig när han själv är skakad. Då är det många motståndare som gått efter honom och själva åkt i backen. Med det sagt tror jag att jag hade kunnat pusha honom lite mer för att få ett avslut, säger Wallin.

Wallin träffade Breazeale 232 gånger mot bara 91 åt andra hållet, enligt CompuBox. Foto: Bildbyrån

Vill gå match igen i juni

Otto Wallin förbättrar nu sitt matchfacit till 22 segrar (14 på knock) och bara en förlust.

Hans stora genombrott kom 2019 när han chockade boxningsvärlden genom att pressa världsstjärnan Tyson Fury över tolv stenhårda ronder, en match han trots det förlorade på poäng.

Hur känns kroppen nu efter matchen?

– Jo, den känns bra. Jag har säkert mycket adrenalin kvar i kroppen, men ena knogen är lite öm så jag har is på den. Jag har inte kollat mig i spegeln än men jag är inte så snygg vanligtvis heller, det är väl lite värre än normalt kanske, skrattar Wallin och fortsätter:

– Jag var aldrig skakad i den här matchen men det här är trots allt tungviktsboxning så nu tar jag en veckas paus från träningen och sedan kör jag i gång igen. Men det blir ingen sparring på ett tag utan huvudet måste få vila lite.

När får vi se dig i ringen igen?

– Jag skulle nog säga i juni. Jag är inte fullärd så det viktigaste för mig nu är att gå matcher och få mer erfarenhet. Men nu finns det många alternativ där ute.

Dominic Breazeale hade tidigare ett matchfacit på 20 segrar och bara två förluster, båda i titelmatcher mot den yppersta eliten. Det här var hans tredje förlust i karriären.

REPORTAGE: Se SVT:s möte med Otto Wallin inför matchen mot Breazeale här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.