Otto Wallin övervägde att sluta med boxningen när kompisen Erik Skoglund drabbades av en hjärnblödning. Foto: Bildbyrån/TT

Otto Wallin var nära att lägga av efter Skoglunds hjärnskada

Uppdaterad
Publicerad

I december 2017 tvingades Erik Skoglund akutopereras på grund av en hjärnblödning.

Efteråt övervägde vännen och tungviktaren Otto Wallin att sluta med boxning.

– Det var hemskt och det påverkade mig väldigt mycket, säger han till SVT Sport.

Det var under ett sparringpass hemma i Nyköping som Erik Skoglund började känna sig dålig och fördes till sjukhus med ambulans.

Där opererades han för hjärnblödning och försattes i medicinsk koma under nästan två veckors tid innan han väcktes och påbörjade sin tuffa väg tillbaka till ett normalt liv.

Händelsen påverkade vännen Otto Wallin.

– Jag kommer ihåg att det tog hårt på mig. Det var jobbigt och blev en riktig tankeställare, säger Wallin.

”Funderade på att lägga av”

Några månader senare, i april 2018, besegrade han Adrian ”Gäddan” Granat och visade att han var Sveriges främste tungviktare.

Segern var hans största i karriären – men vid sidan av glädjen fanns andra tankar.

– Ett tag funderade jag verkligen på att lägga av. Det som hände Erik påverkade mig väldigt mycket.

Varför valde du att fortsätta?

– För att boxningen har gett mig så otroligt mycket och trots riskerna tycker jag att det är värt det. Ingen tvingar mig att boxas utan jag gör det för att det är kul.

Ställde krav efter Fury-matchen

Otto Wallin har blivit knockad en gång i karriären, i OS-kvalet 2012. Efteråt fick han kontakt med hjärnforskaren Sanna Neselius som gjorde ett ryggmärgsprov.

– Det tog fyra månader innan min hjärna var helt läkt, berättar han.

– Efter knocken var jag medvetslös i ungefär tio sekunder, men redan dagen efter var allt lugnt och jag tränade lite lätt. Hade jag inte gjort undersökningen hade jag säkert börjat sparrats igen efter en månad.

Efter tolv ronder mot världsstjärnan Tyson Fury i september sade Wallin åt sitt team att han inte ville boxas något mer under 2019.

– Då blev jag inte ens knockad, men man måste vara försiktig. Jag sade åt dem att jag inte ville sparra före nyår heller. Jag vill vara säker på att allt är bra och försöker ha stor respekt för riskerna.

KLIPP: Sven Fornling om beskedet att lägga av efter hjärnskadan (3 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.