Patricia Berghult under en boxningsmatch i Nyköping 2016. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Patricia Berghult om skräckupplevelsen i Albanien: ”En kille som dog”

Uppdaterad
Publicerad

En bulgarisk boxare dog efter att ha knockats på en gala i Albanien hösten 2019.

I arenan befann sig en chockad Patricia Berghult – som ändå valde att gå upp i ringen ett par timmar senare.

– Det har inte påverkat min syn på boxning direkt. Man kan inte gå runt och tänka ”vad händer om jag blir knockad”, säger Berghult till SVT Sport.

En boxare segnade ner och dog i samband med en gala i Albanien i september 2019, där flera svenskar befann sig.

Efter att boxningsvärlden först rapporterat att det var 21-årige bulgaren Isus Velichkov som dött visade det sig att det i själva verket var hans kusin Boris – som otillåtet lånat hans licens och boxats under falskt namn.

Isus berättade senare för kanalen BTV att Boris gått åtta proffsmatcher under falskt namn. Detta för att skaffa sig erfarenhet innan han började tävla under eget namn.

”Jag tvekade inte att boxas”

Svenska stjärnan Patricia Berghult boxades på samma gala i Albanien, bara timmar efter dödsolyckan.

– Jag minns att allting blev förskjutet och att vi gick runt där och väntade utan att veta någonting. Alla tränare samlades och hade ett möte för att diskutera om galan skulle ställas in, men de landade i att de som ville boxas fick göra det men att det var helt okej att avstå.

Och det var ingen tvekan från din sida?

– Inte från min sida. Vi hade ju åkt hur länge som helst för att komma dit och få boxas. Men det är klart att det ändå satt i bakhuvudet att ”shit, för två timmar sedan var det faktiskt en kille som dog här”.

– Men sedan måste man också titta på vem han mötte och hur hans resa varit. Det fanns många faktorer till att det blev som det blev. Han hade tagit sin kusins identitet och på en seriös gala skulle något sådant aldrig inträffa.

Se SVT:s reportage om Patricia Berghult i spelaren nedan:

”Tränar jättemycket på försvar”

När olyckan inträffade befann sig Berghult i lokalen, men stod en bit bort och värmde upp.

– Jag såg inte själva slaget eller knocken, men jag såg när han låg ner och de började ge honom hjärt- och lungräddning. Läkarna sprang in i ringen för att försöka få i gång honom. Jag tror att han dog i ambulansen eller på sjukhuset.

Hur otäckt var det för dig?

– Det är förstås aldrig trevligt. När de började ge honom HLR gick jag bort till pappa och de andra boxarna. Även om man vet vad som händer behöver man inte titta direkt på det så jag gick faktiskt därifrån.

Har det påverkat din syn på boxning någonting?

– Inte direkt. Boxning går ju ut på att inte bli träffad. Vi tränar jättemycket på att skydda oss och man kan inte gå runt och tänka ”åh, nu kan jag bli knockad” eller ”tänk om jag blir knockad och vad händer då?”.

Gjorde du några justeringar med träningen efter det, till exempel med sparring?

– Det är inte så att vi helt plötsligt kommer på att ”i dag ska vi sparra” utan det finns hela tiden en periodisering och en tanke bakom. Man kan inte sparra hela tiden utan det lägger man in om man vet att man ska gå en match, säger Berghult.

KLIPP: ”Hade hon varit kille hade hon varit ekonomiskt oberoende nu”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.