Boxaren Patricia Berghult är världsmästare i superweltervikt (69,9 kilo). Foto: Bildbyrån/SVT

Möt boxaren Patricia Berghult – en av Sveriges mest okända världsmästare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit världsmästare i slutet av 2019 hoppades Patricia Berghult, 26, göra sig ett namn hos den breda massan under 2020.

I stället gick stjärnan ett helt kalenderår utan att kliva upp i boxningsringen.

– Målet har hela tiden varit att kunna försörja sig på bara boxningen, men som det ser ut i dag går inte det, säger hon till SVT Sport.

2020 var ett annorlunda år för alla och den obesegrade boxaren Patricia Berghult (14-0) var inget undantag.

Efter att ha blivit världsmästare i slutet av 2019 var planen att verkligen etablera sig i världseliten under 2020. Då slog pandemin till och satte idrottsvärlden på paus.

Nu har det i stället gått över ett år sedan Berghult, från Rosengård i Malmö, var uppe i ringen. Främst på grund av svårigheter kring att arrangera galor, resa, samt hitta värdiga motståndare till en VM-fajt.

– Hade jag själv fått bestämma hade jag gått match nästa vecka. Nu hoppas vi i stället på början av 2021, säger hon till SVT Sport.

Pappan: ”Krigar för hennes skull”

För att få ekonomin att gå runt jobbar hon nu med företagshälsovård åt en av sina sponsorer i Malmö.

Hennes tränare och pappa Joakim har dubbla jobb för att ge Patricia chansen att leva sin dröm som proffsboxare.

– Jag krigar för hennes skull, för att hon är värd det. Jag vill ge henne drömmen. Jag önskar att hon var kille för då hade hon redan varit ekonomiskt oberoende med WBC-bältet i hand. Hon har det finaste bältet man kan ha, säger han.

Se hela SVT:s reportage om Patricia Berghult i spelaren nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.