Brittiske tungviktaren Tyson Fury. Foto: TT

Fury: ”Om jag kan besegra depression kan jag besegra vad som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot söndag går Tyson Fury sitt livs största boxningsmatch hittills.

Men den största kampen har britten gått utanför ringen.

– Om jag kan besegra depression kan jag besegra vad som helst, säger 30-åringen enligt ESPN.

Fury chockade boxningsvärlden när han besegrade legendaren Wladimir Klitschko i november 2015 och tog hem alla mästarbälten i tungvikt, men hamnade sedan i en djup depression.

Han gick upp rejält i vikt, vägde som mest över 170 kilo, och började missbruka droger och alkohol. Fury uppskattar att han drack omkring 50 liter öl i veckan. Ett tag funderade han på att ta sitt eget liv och förtvivlad körde han sin Ferrari i över 300 kilometer i timmen mot en bro.

Gått ner över 50 kilo

Men Fury återhämtade sig från sin psykiska ohälsa, gick ner över 50 kilo i vikt och gjorde comeback i juni efter två och ett halvt års frånvaro från sporten.

– I hela mitt liv har jag jobbat så hårt för att vinna titeln att när det väl hände var det bara ett stort gapande hål av tomhet och mörker. Jag kände mig så ensam och värdelös, säger han enligt ESPN och fortsätter:

– Jag hade äran, pengarna och utseendet. Jag kunde få precis vad jag ville. Men samtidigt som jag hade allting hade jag ändå ingenting. Det kändes som allt jag någonsin gjort i mitt liv var helt utan värde, säger Fury.

”Han knockar dig eller förlorar”

Efter att ha vunnit comebacken i somras, och en match till efter det, står han nu inför karriärens största utmaning. Natten mot söndag (svensk tid) ställs den obesegrade britten (27–0) mot WBC-mästaren Deontay Wilder (40–0) som har knockat alla motståndare han någonsin har mött.

Men Tyson Fury räds inte den hårdslående amerikanen.

– Wilder har bara en stil – han går framåt och försöker knocka dig. Om han inte lyckas med det så förlorar han. Han har bara gått tiden ut en gång i hela sin karriär. Det betyder att han är oerfaren. Jag tror inte att han har konditionen eller den mentala uthålligheten att göra det, säger Fury och fortsätter:

– Ju mer han pressar framåt och vill imponera på fansen, desto snabbare kommer han att förlora. Medan han bara har en stil så kan jag boxas på flera sätt. Jag kommer att ta hans enda styrka och använda den mot honom, säger Fury.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.