Foto: TT Nyhetsbyrån

Kajsa Bergqvist: ”Armands bragd är svåröverträffad”

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa Bergqvist, tidigare bragdguldvinnare och SVT:s friidrottsexpert, gratulerar Hanna Öberg till guldet 2018, men tycker att stavhopparen Armand Duplantis bragd var större:
– Armands bragd är svåröverträffad. Men jag förstår, ett OS-guld väger tyngre.

Kajsa Bergqvist får reda på nyheten om vem som vunnit bragdguldet 2018 via telefon på plats i Sydafrika.

– Jag trodde, och eftersom jag är gammal friidrottare så hoppades jag också, att Armand Duplantis skulle vinna. Men man kan trösta sig med att han kommer att få fler chanser. Jag är rätt säker på att han kommer att tillhöra världseliten i många år framöver i sin sport.

Hon medger att det var ett tufft år att dela ut bragdguldet, att många gjort fina insatser och att också Hanna Öbergs OS-guld också var en bragd.

– Man ska liksom göra sin bragd under rätt år. Då räcker det inte att vinna världshistoriens bästa stavhoppstävling, att slå personligt rekord tre gånger och vinna EM-guld på 6.05 – som 18-åring. Det Armand gjorde var en superbragd 2018, men jag är rätt säker på att han kommer att finnas med i bragdsguldsdiskussionen många år framöver.

– Men det betyder inte att jag vill ta ifrån Hanna Öberg hennes prestation. Eller någon annan som gjort en bra prestation under 2018, för det var många som gjorde fina insatser. Hannas OS guld var en bragd, berömmer Kajsa Bergqvist.

Höjdhopparen Kajsa fick bragdguldet 2005, något hon är väldigt stolt över, nu i efterhand:

– Det är och var en stor ära, och det känns ännu större så här när man ser sin karriär i backspegeln. 2005 gjorde jag ett bra år, vann VM efter att ha kommit tillbaka efter en skada. Det var nog det som var bragden, att jag kom tillbaka och vann. Det gäller att ha lite flyt också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer