Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Bragdguldet 2019 till orienteringsstjärnan Tove Alexandersson

Uppdaterad
Publicerad

2019 års Bragdguld går till Tove Alexandersson. 27-åringen har haft ett framgångsrikt år med fem VM-guld, tre i orientering och två i skidorientering. Dessutom har Alexandersson tagit hem världscupen i orientering för sjätte året i rad.

– Det känns jättehäftigt att få vinna detta i år, säger Alexandersson till SvD.

Tove Alexandersson har haft ett framgångsrikt år som heter duga. Och nu belönas hon med Bragdguldet 2019 med motiveringen:

”För glimrande guldregn i en serie bragder, med total kontroll i avgörande lägen”.

Bragdguldet

Nu får 27-åringen alltså ännu ett erkännande i form av en av svensk idrotts finaste priser. Och det gick inte att ta miste på glädjen hos svensk orienterings starkast lysande stjärna.

– Det känns jättehäftigt att få vinna detta i år, säger Alexandersson som för tillfället befinner sig i de franska alperna.

Medaljregn

Alexandersson kliver in bland svensk idrotts största i och med att hon tar hem Bragdguldet. Hon har i år tagit fem VM-guld, tre i orientering och två i skidorientering. Men det tog inte slut där. Det blev även totalseger i världscupen – för sjätte året i rad.

ARKIV: Fjärde raka VM-guldet för Alexandersson (14 aug 2019)

Och hon ser tillbaka på säsongen och är tacksam över stödet.

– Det är tack vare min familj som stöttat mig. Utan dem hade jag inte kommit så långt. Sedan finns många från landslaget som stöttat mig, säger hon.

Andra orienteraren någonsin

Och 27-årige Alexandersson blir den andra orienteraren någonsin att ta hem Bragdguldet.

1981 vann Annichen Kringstad priset. 2019 är Alexanderssons år. Och det ska firas, som sig bör när det handlar om orienteraren ifråga, ute i naturen.

– Det är fantastiskt väder idag så jag ska fira i backen, säger hon med ett leende på läpparna.

Bragdguldet till Tove Alexandersson: ”Har presterat på alla viktiga tävlingar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet