Foto: Bildbyrån

Hård: ”Juryn valde största segern framför största bragden”

Publicerad

KRÖNIKA · Att som 22-åring vinna ett fullständigt överraskande olympiskt guld i en folkkär idrott – kan man vara mer kvalificerad för Svenska Dagbladets Bragdguld?
Ja – detta fantastiska idrottsår går valet att diskutera.

Jacob Hård

Jacob Hård

Kommentator

Jag hade lyckan att få vara på OS i Pyeongchang. Ett fullständigt makalöst OS för Sverige. Sju guldmedaljer till allt från favoriter som höll; medaljkandidater som tog det sista steget till de största överraskningarna.

Skidskyttarnas chock

Skidskyttearenan blev ett favorittillhåll i Korea. Iskylan som trängde genom märg och ben var lätt att förtränga när vi fick uppleva det unga svenska laget chocka i tävling efter tävling.

Hanna Öberg var en då 22-årig stortalang som aldrig kommit bättre än femma i en världscuptävling. I distansloppet uppträdde hon som en iskall världsstjärna när hon metodiskt släckte varje svart prick på sin skjutbana. 20 träff av 20 och en ohotad seger!

Årets bragdguld går till en idrottskvinna som inte bara vunnit en stor seger utan också gjort det de flesta av oss skulle kalla en bragd.

Största segern framför största bragden

Ändå tycker jag bragdjuryn ännu en gång valt den mest prestigefyllda segern framför den största bragden.

Jag hade ju glädjen att också få vara i Berlins olympiastadion på den sista dagen av EM i friidrott när stavhoppsfinalen avgjordes.

Junioren Armand Duplantis resa till guldet var inget annat än en makalös bragd!

Tre gånger höjde han sitt juniorvärldsrekord. Inte ens när han klarat drömgränsen sex meter hade han säkrat guldet i tidernas bästa mästerskapsfinal. Då tog 18-åringe fram en stav han aldrig förut hoppat med och seglade högt över 6,05 – ett resultat som räckt till guld i alla mästerskap i historien: OS, VM och EM – utomhus och inne.

Jämnt race

Det var ett jämnt race om Bragdguldet mellan Öberg och Duplantis. Att dela priset var till och med uppe på nämndens bord för första gången på länge.

I slutändan fick OS-guld gå före EM-guld: OS-bragden värderades högre än den ännu mer spektakulära EM-bragden.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.