Anders Lindblad ordförande i bragdguldsjuryn Foto: TT Nyhetsbyrån

Juryn: ”Att dela medaljen hade varit fegt”

Uppdaterad
Publicerad

2018 var ett fantastiskt idrottsår där många prestationer, sex andra OS-guld och Armand Duplantis EM-guld, hade kunnat ge ett bragdguld vilket annat år som helst. Det gjorde juryns arbete extremt svårt.
– Vi diskuterade att bragdguldet skulle delas. Och det har vi inte gjort på ganska länge. Men vi kom fram till att det vore fegt att dela, säger Anders Lindblad, sekreterare i bragdjuryn till SVT Sport.

– Det är vår uppgift att ta fram en vinnare, inte att vela. Vi diskuterade men var ganska klara med att vi måste ta en vinnare.

Lindblad berättar också att det var stavhopparen Armand Duplantis som utgjorde det största hotet mot Öbergs bragdguld.

– Det var han som främst utmanade Öberg. Vi tycker ändå att ett OS-guld smäller högre än ett EM-guld, även om hans prestation där var det som var bragden.

– Hanna Öberg hade varit femma som bäst på världscupen innan OS och kommer dit och slår de svåraste konkurrenterna, det är svårt att gå förbi det tyckte vi. Det var ju en knall, kanske tidernas OS-sensation.

Se när Öberg prisas här:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg vann Bragdguldet. Foto: Per Frisell SVT Sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer