Öberg: ”Ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld”

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytten Hanna Öberg belönades idag med Bragdguldet. Beskedet möttes av stort jubel bland lagkamraterna i slovenska Pokljuka.

– Det känns lite svårt att greppa, det är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld, säger Hanna Öberg till Svenska Dagbladet.

Hanna Öberg, 22, slog till med en riktig knall i Pyeongchang, Sydkorea, när hon vann OS-guld på distansloppet.

Öberg sköt fullt och åkte dessutom fort i spåret, hon var knappt 25 sekunder före silvermedaljören Kuzmina från Slovakien.

Bragdguldet

”Livet stannade nästan av hemma i Sverige”

– Jag vet inte om jag har förstått det än. Jag har hört historier efteråt från alla som var hemma, hur häftigt det var och att livet nästan stannade av hemma i Sverige när vi körde våra tävlingar. Sådant är ju svårt att förstå, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

”För olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd med makalös precision. Svenska Dagbladets bragdguld går till Hanna Öberg”, så lyder Bragdjuryns motivering.

– Det är ett jättehäftigt och stort pris, det visar ju verkligen att folk har uppskattat det jag har gjort. Det är svårt för mig att greppa det.

”Idoler till mig som fått priset”

– Det är verkligen superhäftigt, det är ju idoler till mig som fått priset förut. Att veta att man har berört människor och kunna vara en idol för någon, det är verkligen superhäftigt och det betyder jättemycket för mig.

Men det blir inget storslaget bragdfirande för Öberg, som också tog ett OS-silver i stafett. Hon befinner sig just nu i Pokljuka för världscuptävlingar. Direkt efter att hon tagit emot utmärkelsen var det dags att åka ut och träna.

– Nu ska jag snart ut och träna inför torsdagens distans.

Fakta: Tio senaste bragdmedaljörerna

2017: Sarah Sjöström, simning

2016: Henrik Stenson, golf

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla)

2013: Johan Olsson, längdskidor

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Therese Alshammar, simning

2010: Svenska herrstafettlaget, längdskidåkning (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner)

2009: Helena Ekholm, skidskytte

2008: Jonas Jacobsson, sportskytte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet