Armand Duplantis, friidrott och Pernilla Lindberg, golf. Foto: BILDBYRÅN

Sex bragder som kan få Bragdguldet

Uppdaterad
Publicerad

+ Armand Duplantis, stavhopp

Bara en person har hoppat högre utomhus än Armand Duplantis, och det är legendaren Sergej Bubka vars 6,14 länge ansetts omöjligt att slå. Men när en då 18-årig svenskamerikan slår sitt personliga rekord tre gånger om och dessutom noterar svenskt rekord när han hoppar otroliga 6,05 och tar EM-guld före franske superstjärnan Renaud Lavillenie – då började vi drömma om nya höjder.

Bragdguldet
Armand Duplantis firande efter guldhoppet på 6,05 är en av det svenska idrottsårets mest minnesvärda ögonblick. Men vad många inte är att han skadade sig i firandet. Foto: Bildbyrån

+ Herrlandslaget, fotboll

Janne Anderssons disciplinerade landslag har varit ett sorts motgift mot Erik Hamrén-erans sämsta sidor, vilket gav en minnesvärd kvalseger mot Frankrike och en historisk playoff-vinst mot Italien. ”Blågult” var en lugn, fokuserad enhet som med en kvartsfinalplats genomförde den bästa VM-sommaren sedan 1994 och sedan säkrade uppflyttning i Nations League. 2018 var ett av landslagets bästa år någonsin.

Andreas Granqvist och herrlandslaget har fortsatt svårt att locka storpublik till Friends Arena trots VM-succén. Foto: Bildbyrån

+ Hanna Öberg, skidskytte

Det är svårt att glömma scenerna från skidstadion i Pyeongchang. Hanna Öberg står med tårar i ögonen medan kamraten Mona Brorsson tar tag i henne och utropar: ”Vad gör du? Du vinner. Alltså du vinner!”. Den 22-årige skidskytten hade skjutit rent på distansloppet och höll undan för favoriter som Anastasija Kuzmina och Laura Dahlmeier. En superskräll av 22-åringen som aldrig hade stått på pallen i världscupen.

Hanna Öberg med OS-medaljerna. Foto: Bildbyrån

+ Charlotte Kalla, skidor

Det går inte att inleda ett vinter-OS på ett bättre sätt än Charlotte Kalla gjorde. I den allra första medaljtävlingen i Pyeongchang ryckte Kalla ifrån den urstarka favoriten Marit Bjørgen på helt rätt ställe, och höll hela vägen in i mål. Att hon sedan följde upp det med tre silver från 10 kilometer fristil, stafetten och sprintstafetten befäste Kalla som den stora svenska stjärnan i ett vinterspel som står sig som ett av Sveriges bästa någonsin.

Charlotte Kalla. Foto: Bildbyrån

+ Herrstafettlaget, skidskytte

Skidskytte är en tillräckligt smal sport för att det i princip alltid ska finnas åtminstone avlägsna medaljförhoppningar på svenskar. Men när Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström skjuter så bra som de gjorde i OS, samtidigt som norska stjärnnamn som Emil Hegle Svendsen och Tarjei Bø bommar – då är det bäddat för en bragd. Och det är precis vad som hände när stafettlaget tog OS-guld på den sydkoreanska skjutvallen.

Sverige tog ett skrällartat OS-guld i herrarnas stafett i skidskytte idag.. Foto: Bildbyrån

+ Pernilla Lindberg, golf

Det spelas fem majors under ett år för kvinnliga golfare, och i de fyra senaste har Pernilla Lindberg landat på plats 59, 49, 35 och senast 26. Fram till i våras hade hon gjort 249 starter utan att vinna en enda gång. Därför får vi slå fast att det var en tvättäkta bragd när Pernilla Lindberg i april vann ANA Inspiration i Kalifornien, tävlingsårets första major. Detta efter en utdragen fajt, med åtta särspelshål, mot Park In-Bee och Jennifer Song.

Pernilla Lindberg tappade mot toppen Foto: Bildbyrån

Fakta: Tio senaste bragdmedaljörerna

2017: Sarah Sjöström, simning

2016: Henrik Stenson, golf

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla)

2013: Johan Olsson, längdskidor

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Therese Alshammar, simning

2010: Svenska herrstafettlaget, längdskidåkning (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner)

2009: Helena Ekholm, skidskytte

2008: Jonas Jacobsson, sportskytte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet