Bröderna som leder Sverige i historiskt landhockey-VM

Uppdaterad
Publicerad

I februari spelar Sverige för första gången VM i landhockey, med två Bundesligaproffs som frontfigurer. Bröderna Björkman från Partille har lyckats bli stjärnor i landhockeyns stormakt Tyskland.

 -  Jag lever nog lite på mitt självförtroende, säger hyllade målkungen Johan Björkman till SVT Sport.

I landhockeyns Mecka Tyskland, där de två senaste OS-gulden återfinns, har Johan och Joakim Björkman från Partille blivit hyllade profiler. Med klubblaget Harvesterhuder HTC från Hamburg har bröderna blivit tyska mästare, och framförallt vunnit Euro Hockey League, landhockeyns motsvarighet till Champions League. Storebror Joakim har spelat i klubben i drygt fyra år och beskriver sig själv som en slitstark lagmotor. Lillebror Johan som anslöt ett år senare är den omtalade målsprutan. Han toppade nyligen skytteligan i Bundesliga, och ligger just nu trea.

– Man måste ha självförtroende för att våga och för att lyckas. Jag gör väldigt mycket konstiga mål. Ibland blir det spektakulära mål, ibland lite bökiga. Så ibland hurrar tränaren och ibland skakar han på huvudet när jag gör vissa saker. När jag kom till klubben hade jag absolut inga förväntningar egentligen. Det var väl att slå mig in på bänken, men det gick snabbare än så och jag fick mycket speltid rätt tidigt. Min första säsong inomhus blev vi tyska mästare, säger Johan Björkman.

I februari ska Sverige spela VM för första gången, inomhus i Leipzig, och att nästan hela landslaget kommer från Partille tror bröderna Björkman är Sveriges trumfkort i turneringen.

– Vi har de bästa förutsättningarna tror jag. Bättre än alla andra länder, just för att vi har spelat ihop så länge. Alla utom några få stycken har spelat ihop i ungefär tio år, berättar Johan Björkman.

– Vi har ett bra lag och kan i stort sett slå alla. Så det känns väldigt kul att äntligen få vara med och visa världen vad vi går för, säger Joakim Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.