Sveriges Zakarias Berg under OS i Rio de Janeiro sommaren 2016. Foto: Bildbyrån

EM-brons i brottning till Zakarias Berg

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svensk medalj under brottnings-EM i ryska Kaspijsk under tisdagen.

Zakarias Berg, 22 år, knep bronset i 87-kilosklassen efter att ha besegrat Vitrysslands Mikita Klimovich på en dryg minut.

– Just nu känns det hur bra som helst. Det här är min första seniormästerskapsmedalj, säger han till SVT Sport.

Talangfulle Zakarias Berg, från Stenhamra och tävlande för AIK, var överlägsen och gick snabbt upp i ledning med 9–0. När matchen bröts efter en dryg minut firade svensken med ett rejält segerskutt och kastade även sin tränare Jimmy Samuelsson i mattan.

– Jag vill gärna att mina matcher ska ta slut snabbt så det var helt enligt planen, säger Berg till SVT Sport på telefon från Ryssland.

– Jag visste att Klimovich var väldigt stark i överkroppen och i sitt grepp och det kände jag också direkt. Men jag lyckades få in båda armarna och kunde kasta bak honom. Jag gick ganska mycket på instinkt, fortsätter svensken.

”Känns snäppet större”

Zakarias Berg har sedan tidigare vunnit guld i U23-EM förra året samt tagit ett JVM-brons 2015. Han tävlade också under OS i Rio de Janeiro där han slutade på 21:a plats.

Det här var hans första medalj i ett seniormästerskap.

– Jag åkte ut i kvartsfinalen och fick återkvala. Då ska det ganska mycket till för att man ska orka komma tillbaka. Jag har ju guldet från U23-EM förra året att jämföra med men det här känns snäppet större, säger Berg.

Kessidis föll i sin bronsmatch

Hur ska du fira?

– Just nu är jag i Dagestan och vet inte vad man kan hitta för ställen att fira på, men om några dagar kommer jag hem till Stockholm och får träffa vänner, familj och mina klubbkamrater i AIK, säger Zakarias Berg.

77-kilosbrottaren Alex Kessidis gick också en bronsmatch kort före Berg, men förlorade med 2–7 mot förra årets VM-tvåa, ungraren Tamas Lorincz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.