EM-guld i brottning till Jenny Fransson

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fortsätter att skörda medaljer vid brottnings-EM i ryska Kaspijsk.

Först knep Henna Johansson bronset i 65-kilosklassen – kort därpå vann Jenny Fransson guld i 72 kilo.

– Det är sånt här man drömmer om, att få springa runt med svenska flaggan efter ett guld, säger Fransson till SVT Sport.

Först tog 87-kilosbrottaren Zakarias Berg hem ett brons i tisdags. I dag blev det två nya EM-medaljer för Sverige.

Henna Johansson från Gällivare besegrade ungerskan Gabriella Sleisz med klara 5–0 i bronsmatchen i 65 kilo.

– Efter att jag förlorade semifinalen i går på ett ganska surt sätt var jag jäkligt revanschsugen. När signalen gick och matchen var över var det mest lättnad och glädje att jag ändå får åka hem med ett brons, säger Johansson till SVT Sport.

– Jag hade tittat på video på henne och vi har tränat på läger tillsammans. Jag hade en plan som jag fullföljde och lyckades vinna stabilt, fortsätter hon.

Norrbottningen har sedan tidigare ett EM-guld från 2012 på meritlistan. Hon har också tagit VM- och EM-brons och tävlat i OS.

”En lättnad”

En stund senare var det dags för nästa svenska succé.

Jenny Fransson brottades i finalen i 72-kilosklassen mot vitryskan Anastasia Zimiankova. Svenskan hamnade i tidigt underläge med 0–2, men vände till 9–2 innan hon vann på fall.

– Det känns så himla bra. Det är en lättnad i kroppen eftersom man har tränat hårt och laddat länge för det här, säger Fransson till SVT Sport.

”Gillar när de blir stressade”

Fransson har sedan tidigare ett OS-brons från Rio och ett EM-brons från Tammerfors 2008.

– Äntligen har jag ett EM-guld. Det är sånt man drömmer om. Att krama om sin tränare och springa runt med den svenska flaggan och bara njuta.

Om själva finalmatchen mot Anastasia Zimiankova säger hon:

– Min taktik är att gå framåt och pressa motståndaren. Jag gillar när de blir stressade och jag kan kontra. Nu tappade jag en tvåa tidigt när jag försökte ta ner henne, men fastnade med foten och tappade balansen. Men jag höll mig lugn, säger Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.