Fransson förlorade VM-finalen: ”Jag är besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fransson tog sig till final i 68-kilosklassen efter två nervkittlande vändningar. I finalen i brottnings-VM lyckades hon inte upprepa bedriften och förlorade mot Tamyra Mensah, USA med 8-2.

– Jag är besviken eftersom jag tycker att jag lät henne ta poängen för lätt. Hon skulle fått kämpa lite mer än hon behövde, säger Fransson till Svenska brottningsförbundet från Astana, Kazakstan.

Amerikanskan tog ledningen tidigt och var egentligen aldrig hotad. Fransson såg ut att vakna sent och föll till synes enkelt till mattan i slutet av den första perioden. Då låg hon redan under med 4-0. 26-åringen från Texas försvarade sig benhårt matchen igenom och tappade inte poäng förrän hon hade skaffat sig en sexpoängsledning.

Trots upprepade försök under slutskedet av matchen lyckades inte svenskan med att få in det kast som skulle kunna sätta igång en vändning. I stället fick den 32-åriga Gällivarebrottaren nöja sig med karriärens första VM-silver.

Till final efter dubbla draman

Annars talade en del för att en sen vändning kunde komma.

Jenny Franssons väg till finalen var av det mest dramatiska slaget. I kvartsfinalen vände hon under matchens sista minut på ett 1-5-underläge till seger med 6-5. De tre sista poängen kom under de två sista sekunderna.

Semifinalen var nästan lika nervkittlande. Den ukrainska regerande världsmästaren Alla Cherkasova ledde med 5-3 när matchklockan tickade in på sista minuten. Precis som tidigare under torsdagen stod Fransson för en oerhörd slutforcering och vände till 9-7.

– Jag är stolt över turneringen även om det är tråkigt att sluta med en förlust, summerar Fransson sina känslor.

Tredje svenska VM-medaljen

Redan i och med hon tog sig till semifinalplatsen säkrades OS-platsen. 2012 vann Fransson VM-finalen i 72-kilosklassen. Utöver det har hon sedan tidigare ett EM-guld, ett EM-brons och en bronspeng från OS 2016.

Tidigare under fredagen ordnade Henna Johansson ett brons i 62-kilosklassen. Tidigare i veckan tog Alex Bjurberg Kassidis ett silver i 77-kilosklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.