Jenny Fransson har testats positivt för dopning. Nästa vecka kommer resultatet från b-provet. Foto: Bildbyrån

”Att inte ha koll på sin vattenflaska håller inte”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

OS-året 2020 hann knappt in i första kurvan.

Plötsligt måste vi påminna oss att fakta fortfarande är en viktig grej.

Det är varje svensk elitidrottares ansvar att inte ha förbjudna substanser i kroppen. Annars kan det vara sayonara, hej då.

Thomas Tynander

Det gäller att ge sig själv de bästa möjliga förutsättningarna. Ska du åka pizzakartong ner för Åreskutan tar du på dig hjälm.

Ska du åka Vasaloppet har du skidor och inte lunchbrickor under fötterna.

Och för att vara lite allvarligare; ska du vara med i OS i Tokyo ser du till att hålla kroppen ren från exempelvis anabola steroider.

Att under ett OS-år inte ha koll på sin vattenflaska och hävda att ”någon som varit i lokalen när jag tränat har gjort det här” håller inte.

I fallet Therese Johaug var vi många på vår sida gränsen som hade svårt att acceptera det som kallades misstags-dopning. Det finns skäl till varför exempelvis Carolina Klüft och Gunde Svan var extremt noga med att ha koll på vad de drack och åt – det var en del av upplägget att ge sig själv största möjlighet att lyckas.

Och inte låta utomstående påverka.

Klipp: Jenny Franssons dopningsbesked – detta har hänt

”Mängden otillåten substans är ointressant”

Vi vet ännu inte om Jenny Fransson har dopat sig, medvetet eller av misstag. Det är fakta och viktigt att komma ihåg.

Ett b-prov kan fria henne helt.

Men, vi kan vänta oss att b-provet bekräftar misstanken att hon fått i sig ett tungt preparat som heter metyltestosteron, något som inte naturligt finns i några kända preparat i Sverige, enligt Svensk Antidopning.

För att få tag på metyltestosteron måste man gå ut på den svarta marknaden.

Det sägs att nivåerna av Franssons anabola steroid är låga. Men mängden otillåten substans känns ointressant i varje enskilt fall. Varje gång.

”Slår allra hårdast mot Fransson själv”

Vi får avvakta fortsatt utredning innan vi har alla svar. Men nyhetsbomben om Franssons första dopningsresultat slår hårt mot svensk idrott bara sex månader före OS.

Den slår allra hårdast mot brottningssporten, i den ständiga skuggan av Tomas Johanssons erkännande om medveten dopning.

Johansson fick en andra chans och hyllades efter sin avstängning med både Bragdguld och Jerringpris, något som känns mycket främmande i dag. I fallet Fransson är karriären med all säkerhet över om det blir fällande dom och längre avstängning.

Så allra hårdast slår avslöjandet förstås mot Jenny Fransson själv, som troligtvis befinner sig i mentalt fritt fall just nu.

Oavsett hur den förbjudna substansen hamnade i hennes kropp hoppas jag hon har ett bra team som fångar hennes fall. I slutändan är det som blivit känt en personlig tragedi, oavsett utgång.

När det gäller Franssons fantastiska karriär känns den plötsligt som just en mardrömsresa utför Åreskutan, hård och skoningslös, med en trolig kraschlandning när allt är över.

Sayonara, Tokyo.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.