• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

I kvällens Lilla Sportspegeln hänger Stephan med brottningsklubben Orion i Karlstad. Visa alla (5)
Visa alla (5)

Lilla Sportspegeln: 22 hundar och ett brottargäng

I kvällens Lilla Sportspegeln prövar Stephan på en sport med tusenåriga anor: brottning. Och så får vi träffa Ronja i Gäddede och hennes 22 hundar som tränar för en riktigt tuff utmaning: Finnmarkslöpet.

Programledare Stephan Wilson har rest till Karlstad och träffat Alde, som tränar för klubben BK Orion. Alde tillhör en träningsgrupp för barn är 7-10 år gamla och har redan tränat brottning i fyra år.

– Det är så roligt att brottas och vara med kompisarna, säger Alde.

Gänget får en hälsning från en av Sveriges bästa brottare, Sofia Mattsson som har tagit massor av mästerskapsmedaljer. Alde och vännerna visar vanliga grepp och kast och Stephan får en chans att pröva på sporten – men har han styrkan och smidigheten som krävs?

I Gäddede i Jämtland bor 14-åriga Ronja Persson med sina 22 hundar. Hon kör hundspann med 6-8 hundar åt gången och är en av bara två svenska tjejer under 18 år som tävlar i långdistans. I vinter väntar Finnmarkslöpet, en tävling över 20 mil som ska klaras av på ett dygn. Då kör hon en släde på snö – men än så länge är det barmarksträning med vagn som gäller. Och träningen som pågår hela tiden: att bygga kontakt och förtroende mellan hundar och förare.

– Det är jätteviktigt att vi förstår varandra och tror på varandra. Jag skulle aldrig sätta fram en hund som jag inte har en bra kontakt med. Jag har varit med dem sedan de var valpar och tränat upp ett band, säger Ronja.

Lilla Sportspegeln

Visa

Programledare: Stephan Wilson
Sänds: Barnkanalen torsdag 16 november 18.30
Sociala medier: #lillasportspegeln

Programmet finns alltid på barnplay.se efter sändning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer