Foto: Bildbyrån/United World Wrestling

Sofia Mattsson säkrade svensk OS-plats: ”Jätteroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Mattsson behövde vinna semifinalen i 53 kg-klassen mot ryskan Stalvira Orshush för att knipa en OS-biljett.

Vilket hon också gjorde.

Mattsson har sedan tidigare ett OS-brons från Rio 2016.

På väg till semifinalen i det europeiska OS-kvalet hade hon besegrat Maija Vynnyk med 11-0 och sedan Andreea Ana med 10-0.

Väl i semifinalen ställdes hon mot Stalvira Orshush från Ryssland och vann med 6-4.

– Jag kom hit med tanken att jag inte har någonting att förlora, utan det var bara att ge allt i alla matcher, säger Sofia Mattsson till SVT Sport.

– Jag tror inte att jag har landat riktigt. Det är verkligen jätteroligt, säger hon.

Mattsson har därmed säkrat en svensk plats i OS i Tokyo men Sveriges olympiska kommité står för den slutgiltiga uttagningen.

– Det är Sveriges plats men det är inte många som har tävlat på internationell nivå, det är bara jag som har varit ute på den internationella arenan, säger Mattsson till SVT Sport.

Sofia Mattssons final avgörs i morgon lördag, klockan 16.00.

Även Johanna Lindborg hade chans att säkra en OS-plats i 57 kg-klassen i sin semifinal, men hon förlorade mot Alina Hrushyna Akobiia, Ukraina. Lindborg har ytterligare en chans att knipa en plats under kvalet i Sofia 7-10 maj.

ARKIV: Brottning – en av förlorarsporterna i Coronatider (28 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.